Premium Lock Bouweconoom Taco van Hoek: ‘Het beeld voor de bouw is somber’

07 februari 2023Leestijd: 5 minuten
Woonwijk in aanbouw in Hendrik-Ido-Ambacht. Foto: ANP

De bouw staat op een keerpunt. Na jaren van groei zal de sector in 2023 en 2024 terugvallen in groeitempo. ‘Het hele beeld is toch wat somber,’ vat Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), de verwachtingen voor het nieuwe jaar samen.

Taco van Hoek (62) verwacht dat de bouwproductie dit jaar met 1,5 procent krimpt. Vorig jaar rekende hij voor 2023 nog op een groei van 4 procent. De oorlog in Oekraïne heeft ook grote gevolgen voor de bouw: hij dacht dat de bouw in 2022 met 5 procent zou groeien, het werd 2 procent. Verder nam in 2022 het aantal vergunningen voor nieuwbouw in vergelijking met 2021 met 10.000 af tot ongeveer 70.000 huizen.

Lees ook: Nieuwbouw wordt te duur: aantal verkochte huizen op niveau van de kredietcrisis

EW Waar komt al die tegenwind vandaan?

Taco van Hoek: ‘Na een aantal jaren waarin de bouw hard is gegroeid, zijn we nu op een keerpunt beland. Het is niet dramatisch, maar er is dit en volgend jaar wel krimp van de bouwproductie. De tegenvallende groei is ook nog ongelijk verdeeld. De groei in de sector zit de komende jaren eigenlijk alleen in verbouwingen en onderhoud. Vooral in verduurzaming zit nog ruimte. Dat is eigenlijk de enige echte groeisector die we op korte termijn nog hebben.’

EW Nieuwbouw krijgt klappen?

Van Hoek: ‘Het aantal vergunningen voor nieuwbouw is afgelopen jaar al gedaald en daar hebben we dit jaar en volgend jaar ook last van. Zo is er een gebrek aan locaties om te bouwen. Ook de corporaties klagen daarover. Er ligt nu veel nadruk op binnenstedelijk bouwen en dat is echt lastig. Hoogbouw krijgt te maken met veel bezwaren. Trambanen die moeten worden omgeleid, de bodem die moet worden gesaneerd en buren die bezwaar maken over de hoogte van een nieuw appartementencomplex. Er is een groot gebrek aan locaties waar je relatief snel aan de slag kunt. Stikstof heeft de bouw aan het eind van het jaar ook geen goed gedaan.

‘De bouwkosten zijn flink gestegen, waardoor vergunde projecten niet meer genoeg zouden opleveren en ook worden vertraagd. Ik ben niet erg optimistisch over een herstel van de vergunningverlening op korte termijn. Er zijn nu al concrete projecten die zijn stopgezet. De huizen die wel al waren vergund, hebben zo met vertraging en uitval te maken gehad en dit heeft naar schatting al drieduizend minder huizen opgeleverd in 2022.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.