Premium Lock Nieuwbouw wordt te duur: aantal verkochte huizen op niveau van de kredietcrisis

25 januari 2023Leestijd: 2 minuten
Het aantal verkochte nieuwbouwhuizen daalt al zeven kwartalen. Foto: Kees van de Veen/ANP

Het gaat niet goed met de verkoop van nieuwbouwhuizen. In het laatste kwartaal van 2022 lag het aantal verkochte nieuwbouwhuizen op het niveau van de kredietcrisis in 2008, aldus de Vereniging van Nederlandse Makelaars (NVM).

In totaal verkochten NVM-makelaars zo’n 3.800 nieuwbouwhuizen in het laatste kwartaal van 2022. Dat is 20 procent minder dan in de laatste drie maanden van 2021. Het is het zevende kwartaal op rij dat de nieuwbouwverkopen dalen.

Lees dit omslagverhaal uit 2021: Waar blijven de huizen nou?

Er staan ruim 18.700 nieuwbouwhuizen en bouwkavels te koop bij NVM-makelaars – het hoogste aantal sinds eind 2015. Terwijl de verkoopprijzen van bestaande huizen nog enigszins meedeinen met het budget van de consument, kunnen de prijzen van nieuwbouwhuizen minder makkelijk fluctueren. Om woningen te kunnen bouwen, moet het voor de ontwikkelaar rendabel zijn. Door hogere bouwkosten (duurdere materialen en bouwgrond, én schaars personeel) wordt het prijsverschil tussen ­bestaande en nieuwe woningen steeds groter.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw