Theo Spierings Premium Corner

Topman ForFarmers: tussenpaus of blijver?

09 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Chris Deen moest veevoerbedrijf ForFarmers door woelige tijden leiden, maar trad al binnen een half jaar af wegens gezondheidsproblemen. Wie is zijn opvolger Theo Spierings?

Anders dan Deen kent Spierings de veeteeltsector goed. Deen had meer ervaring met akkerbouw, gezien zijn achtergrond bij aardappelverwerker Aviko.

In 1986 begon Spierings zijn carrière bij zuivelcoöperatie Friesland Foods, waar hij uiteindelijk leiding gaf aan het fusieteam, verantwoordelijk voor het samengaan van de twee coöperaties FrieslandFoods en Campina. FrieslandCampina werd een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld. Spierings kreeg niet de leiding over het nieuwe bedrijf. De boerenachterban koos voor de ‘neutrale’ CEO Cees ’t Hart.

Foto: Guido BenschopLees ook dit interview met Theo Spierings uit 2020: ‘Met al die subsidies voor de landbouw is niets bereikt’

Wat ging Spierings doen?

In 2011 vertrok Spierings naar Nieuw-Zeeland om leiding te geven aan een nog grotere zuivelgigant: Fonterra. Hij werkte er ruim acht jaar. Bij zijn vertrek ontstond ophef over zijn beloning. Fonterra, de nationale trots van het land, kampte met allerlei tegenvallers, waardoor de boerenaandeelhouders naar hun dividend konden fluiten. Desondanks kreeg Spierings, conform eerdere afspraken, miljoenen mee. Terwijl veel Nieuw-Zeelanders en een minister Spierings medeverantwoordelijk hielden voor de problemen. Kennelijk ziet ForFarmers hierin geen bezwaar om Spierings te benoemen.

Terug in Nederland wilde Spierings ‘geen grote baan maar een betere wereld’, zoals hij in de media vertelde.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.