Hydraloop Premium Corner

Sabine Stuiver: ‘Wc doorspoelen met drinkwater is idioot’

16 januari 2023Leestijd: 6 minuten

Sabine Stuiver (55), mede-oprichter van Hydraloop, wil dat we minder water gebruiken door het afvalwater te hergebruiken voor de was, de tuin en de wc.

1. Wat is de Hydraloop?

‘De Hydraloop is een apparaat dat we zelf hebben ontwikkeld en in Emmen wordt gemaakt. We hebben 130 partners in 50 landen, die ons product in de markt zetten. Het apparaat reinigt met energiezuinige technieken het huishoudelijk afvalwater uit douche, bad en wasmachine. Dat gerecyclede water is niet te gebruiken als drinkwater, maar wel voor het doorspoelen van de wc en in de wasmachine en de tuin. Daarmee bespaar je heel veel liters water.

Sabine Stuiver (1967)

Geboren in Aalsmeer. Vader en moeder hadden een bloemen- en plantenkwekerij. Ze had een passie voor ballet, maar werd effectenmakelaar en consultant. Later begon ze een datingbureau voor hoger opgeleiden, dat ze verkocht. Met haar man begon ze in 2016 Hydraloop.

‘We passen het bijna uitsluitend toe in nieuwbouwwoningen en uitgebreide renovaties, want in bestaande woningen moet je meer openbreken. Vanaf 4.870 euro installeren we er een bij je.’

2. Hoe is het ontstaan?

‘Rond 2003 was een vriend al met dit thema bezig en heeft mij en mijn man enthousiast gemaakt. We spoelen nog steeds de wc door met schoon drinkwater! Dat is toch idioot? We steunden hem met zijn oplossing, maar hij was uitvinder en niet iemand die een businessplan kon maken. Rond 2010 is zijn bedrijfje in de financiële crisis ten onder gegaan. We hebben toen met een groepje belangstellenden het patent in de lucht gehouden. In 2015 wilden de anderen dat niet meer en hebben wij het overgenomen. We vonden het zonde om het patent te laten verlopen.

‘Wij waren ook het testhuis, dus we hebben alles meegemaakt, ook wat er mis kon gaan. Dat proces heeft jaren geduurd. We hebben er echt lang aan gesleuteld tot het werkte. Nu werken er bijna vijftig mensen bij Hydraloop.’

3. Drinkwater wordt schaarser en duurder. Dus u lijkt de wind mee te hebben?

‘Ja, in Nederland is water nog te goedkoop. We zitten in een project in Gent en daar kost water per kuub 6,70 euro, in Nederland is dat niet meer dan 1,70 euro. Maar je hoort en leest overal dat schoon drinkwater een probleem wordt. De zomers worden droger en dan merken we dat er problemen ontstaan.

 We gebruiken per persoon 130 liter per dag. Dan is het toch logisch dat je met innovaties water bespaart?

‘In Nederland gebruiken we per persoon 130 liter water per dag. Dat is schoon drinkwater, waar je de was mee doet en de wc doortrekt. Dan is het toch logisch dat je met innovaties water bespaart? Met de Hydraloop verbruik je 45 procent minder water.’

4. Hoeveel zijn er al van verkocht?

‘Zo’n vijfhonderd, maar komend jaar gaan we al naar de duizenden. De pijplijn is gevuld. Je ziet dat er belangstelling is en mensen de noodzaak nu ook inzien. In de zomer van 2022 hebben we de World Intellectual Property Innovation Award gewonnen. Maar de echte doorbraak was in 2020 toen we de prijs wonnen voor het beste product op de consumentenelektronicabeurs CES in Las Vegas. Toen telden we opeens mee en ging het lopen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

5. Is het echt een succes?

Niknam

Lees ook de vorige bijdrage uit de rubriek ‘x vragen aan’ met oprichter en CEO van bank bunq Ali Niknam: ‘Het algemeen belang werd geschaad’

‘Ja, maar we zijn er nog niet. We hebben decentraal water recyclen wel op de kaart gezet. Nu wordt er door onze inspanningen in Australië en in tal van andere landen gesproken over water recycling. Onze missie is niet om zo veel mogelijk Hydraloops te verkopen. We zijn dit begonnen om ervoor te zorgen dat binnen tien jaar elk nieuw gebouw ruimte geeft aan waterhergebruik. Door de klimaatverandering en bevolkingsgroei moet het ook om alle mensen van schoon water te blijven voorzien.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.