Nieuwe directeur bouwt het ‘Zwitserleven gevoel’ uit

02 januari 2023Leestijd: 2 minuten
Annemieke Visser-Brons is de nieuwe directeur verkoop van Athora

Annemieke Visser-Brons is deze week aan de slag gegaan bij Athora, de eigenaar van Reaal en Zwitserleven. Waar zat zij hiervoor?

Vanaf 2017 tot dit jaar was Visser-Brons (52) directeur pensioen bij Nationale-Nederlanden. Daarvoor bekleedde zij diverse hoge functies bij verzekeraar Delta Lloyd. Vanaf 1 januari is zij general manager commerce, de directeur verkoop bij de Nederlandse tak van Athora, de verzekeringsmaatschappij waar Reaal en Zwitserleven onder vallen. Zwitser­leven is het vlaggenschip van Athora, dat onder leiding van Visser-Brons meer pensioenverzekeringen moet gaan verkopen.

De huidige marktleider is Nationale-Nederlanden, het bedrijf waar zij vandaan komt.

SNS Reaal, Anbang en Athora. Hoe zat het ook alweer?

Belastingparadijs Bermuda herbergt vele internationale herverzekeraars – om fiscale redenen uiteraard. Athora is in 2018 afgesplitst van de Amerikaans-Bermudaanse herverzekeraar Athene, om zich te richten op de Europese verzekeringsmarkt, maar bleef gevestigd op het tropische eiland. In 2020 nam Athora de zusterbedrijven Reaal en Zwitserleven over van het Chinese Anbang, en bracht die onder bij het in Nederland gevestigde Athora Netherlands, dat in één klap de belangrijkste poot werd van het jonge bedrijf.

Verkoper was Anbang, dat de verzekeraars op haar beurt in 2015 had gekocht van de Nederlandse overheid, die ermee zat opgescheept na de nationalisatie van SNS Reaal in 2013.

Lees ook het interview met staatssecretaris Marnix van Rij: ‘Ik vind het echt een kantelpunt waarop we nu staan’

Nederlands pensioen op Bermuda: is dat niet vreemd?

Het leidt af en toe tot gefronste wenkbrauwen. Bedrijven die voor een laagbelaste jurisdictie kiezen, hebben wat uit te leggen, zei staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Financiën afgelopen jaar tegen EW in het zomernummer. En niet ieder Tweede Kamerlid is even gerust op de goede afloop. Russisch gas bleek geen goed idee, Chinese telecom ook niet, dus waarom pensioen op Bermuda dan wel?

Athora Nederland antwoordt dat het een zelfstandig bedrijf is dat onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Finan­ciële Markten. Er staat geen euro pen­sioengeld van Athora op Bermuda. Ook draagt Athora gewoon belasting af in Nederland.

Wat vindt Annemieke Visser-Brons ervan?

Annemieke Visser-Brons

Lees het interview uit mei 2021 met Annemieke Visser-Brons: ‘Mijn stijl is heel erg mezelf zijn’

Die ziet net als haar nieuwe werkgever geen beren op de weg. ‘Ik werk voor een op en top Nederlands bedrijf, met een hoofdkantoor in Amstelveen, dat al meer dan 120 jaar in Nederland actief is. Wie kent niet het Zwitserleven gevoel,’ zegt Visser-Brons tegen EW. Ook heeft Zwitserleven de afgelopen twee jaar een flinke scheut kapitaal uit Bermuda ontvangen, waarmee ze ‘de uitdaging’ aangaat om Zwitserleven uit te bouwen tot de leidende pensioenverzekeraar van Nederland.