Einde aan negatief renderende obligaties. Maar voor hoelang?

06 januari 2023Leestijd: 3 minuten

Voor het eerst sinds 2010 zijn er geen staatsleningen meer te krijgen met een negatief rendement. Of dat het definitieve einde van het tijdperk van de negatieve rente inluidt, is de vraag, schrijft Jeroen van Wensen.

Obligaties die zo duur zijn dat ze gegarandeerd geld kosten als je ze tot aan de aflossingsdatum in bezit houdt, zijn er niet meer. Dat wees de wereldwijde obligatie-index van Bloomberg deze week uit.

Beleggers willen geld zien, niet toeleggen

Beleggers zijn niet meer bereid om geld te betalen aan overheden, wat het geval is bij negatief renderende staatsschulden – en tot voor kort gebruikelijk was. In 2020 stond wereldwijd nog voor 18.000 miljard euro uit aan negatief renderende obligaties.

Professioneel belegger Jeroen Blokland schrijft op Twitter bij een afbeelding van de obligatie-index: ‘Tot ziens negatief renderende schuld. Het is zover, maar waarschijnlijk hebben we het einde nog niet meegemaakt.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Obligaties met een negatieve rente bestaan nog wel, maar de huidige aankoopkoers is dermate laag, dat de toekomstige, hogere aflossing die negatieve rente weer goedmaakt. Daardoor is het effectief rendement positief (meer uitleg vindt u hier).

Het effectief rendement op Nederlandse tienjarige staatsobligaties ligt sinds januari 2022 boven nul en kwam deze vrijdag (6 januari 2023) uit op 2,6 procent. In de Verenigde Staten en veel landen van de eurozone lag het rendement al eerder boven nul.

Alleen buitenbeentje Japan zat nog in ‘negatief territorium’, maar daaraan kwam afgelopen woensdag een eind, nadat de centrale bank bekendmaakte de monetaire teugels iets aan te trekken.

Komt negatieve rente ooit nog terug?

In de afgelopen anderhalf jaar is de situatie drastisch veranderd. De inflatie staat hoog, veilige beleggingen leveren weer rente op en daardoor lopen tal van zeepbellen leeg. Cryptovaluta blijken verre van waardevast en ICT-bedrijven die veel beloven, maar weinig verdienen, kunnen nauwelijks nog investeerders vinden.

Maar blijft de rente structureel hoger en boven de nul? Of zakt die toch weer terug? Het is voer voor economen. Aan de ene kant staat de school die stelt dat er veel moet worden geïnvesteerd (verduurzaming, terughalen productie door demondialisering) en de vraag naar geld structureel hoger ligt. En daardoor blijft de rente op een structureel hoger niveau.

Nog steeds veel geld. En schuld.

Aan de andere kant zit de school die meent dat er ondanks corona en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne structureel weinig is veranderd: door de vergrijzing van de wereldbevolking nemen de investeringen af en blijven besparingen groeien. Nog steeds veel aanbod van geld, zeggen zij, dus komt de lage rente  terug.

Bovendien is centrale banken en overheden er alles aan gelegen om de schulden betaalbaar te houden. Schulden van overheden, bedrijven en huishoudens zijn torenhoog. Een nieuwe wereldwijde ronde opkoopprogramma’s om de rente laag te houden en de schulden betaalbaar, valt niet uit te sluiten.