Werkstress Premium Corner

Ziekteverzuim op hoogste niveau in twintig jaar

05 december 2022Leestijd: 2 minuten

In twintig jaar is het ziekteverzuim onder werknemers niet zo hoog geweest als nu. Dit jaar zit één op de twintig werknemers ziek thuis (5,4 procent). Dat was vorig jaar nog 4,7 procent, en in 2019, het jaar voor de coronapandemie, 4,3 procent.

Ook neemt de verzuimduur toe. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) in een trendrapport over ziekteverzuim. Vooral in de horeca stijgt het ziekteverzuim. In die sector lag het aantal nieuwe ziekmeldingen in het derde kwartaal van dit jaar 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In de zorg steeg het verzuim in het eerste kwartaal naar 8,9 procent. Een jaar eerder was dit nog 6,8 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde al in de zomer van 2022 dat het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid hoog was. Bij de kleinste bedrijven (met minder dan tien werknemers) nam het ziekteverzuimpercentage toen het meest toe met 0,9 procentpunt tot 3,7.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.