Premium Lock Ziekteverzuim op hoogste niveau in twintig jaar

05 december 2022Leestijd: 2 minuten
In 2021 kostte ziekteverzuim 18 miljard euro. Foto: Getty Images

In twintig jaar is het ziekteverzuim onder werknemers niet zo hoog geweest als nu. Dit jaar zit één op de twintig werknemers ziek thuis (5,4 procent). Dat was vorig jaar nog 4,7 procent, en in 2019, het jaar voor de coronapandemie, 4,3 procent.

Ook neemt de verzuimduur toe. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) in een trendrapport over ziekteverzuim. Vooral in de horeca stijgt het ziekteverzuim. In die sector lag het aantal nieuwe ziekmeldingen in het derde kwartaal van dit jaar 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In de zorg steeg het verzuim in het eerste kwartaal naar 8,9 procent. Een jaar eerder was dit nog 6,8 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde al in de zomer van 2022 dat het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid hoog was. Bij de kleinste bedrijven (met minder dan tien werknemers) nam het ziekteverzuimpercentage toen het meest toe met 0,9 procentpunt tot 3,7.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw