Premium Lock Pieter Omtzigt: ‘Dit kan het vertrouwen in politiek en instituties systemisch raken’

12 december 2022Leestijd: 8 minuten
Pieter Omtzigt heeft grote bezwaren tegen de nieuwe pensioenwet. Foto: Friso Keuris

Genadeloos legt Pieter Omtzigt (49) de nieuwe pensioenwet op de pijnbank. Welke bezwaren heeft het onafhankelijk Tweede Kamerlid tegen de grootste financiële hervorming ooit?

Zouden er verkiezingen worden gehouden voor de beste debatbijdrage in de Tweede Kamer, dan gooit Pieter Omtzigt hoge ogen. Begin november veegde hij in een anderhalf uur durend betoog de vloer aan met de Wet toekomst pensioenen, die ten grondslag ligt aan de verdeling van 1.500 miljard euro pen­sioenvermogen.

Met EW spreekt het onafhankelijk Tweede Kamerlid over de hervorming van het pensioenstelsel, die wat hem betreft nog veel te weinig aandacht krijgt. ‘Als ik in de Kamer een hele dag over het pensioenstelsel debatteer, dan krijg ik spoedberichtjes over Glennis Grace en de Jumbo binnen op mijn telefoon, maar niets over de pensioenwet.’

Pieter Omtzigt (Den Haag, 1974) verhuisde op zijn vierde naar het Twentse Borne. In 2003 promoveerde hij in de econometrie. Van 2003 tot en met 2021 was hij Tweede Kamerlid voor het CDA, sinds 15 september 2021 is hij onafhankelijk Tweede Kamerlid.

EW Uw lijst met bezwaren tegen het nieuwe pensioenstelstel is lang. Wat wilt u als eerste kwijt?

Pieter Omtzigt: ‘Om maar met de deur in huis te vallen: ik denk dat Nederland onderschat dat pensioenen niet alleen een appeltje voor de dorst zijn, maar ook een geostrategische bezit van Nederland. Er bestaat veel belangstelling voor een pot vermogen van ongeveer 1.500 miljard euro. Elke financiële marktpartij is geïnteresseerd in deze langetermijninvestering, waaraan veel geld valt te verdienen. Dat is op zich niet verkeerd, maar daarvan moet je je wel bewust zijn. Maar wij vliegen het aan als een technocratische exercitie. Dat vind ik gevaarlijk.’

EW Met het oog op de geostrategische dimensie: bent u bang voor een buitenlandse greep in de kas?

Omtzigt: ‘Als een greep in de kas betekent dat iemand er rechtstreeks geld kan uithalen, dan is het antwoord: nee. Maar vergeet niet dat bepaalde ontwikkelingen wel degelijk het pensioenstelsel keihard raken. Neem alleen al het feit dat we een monetair beleid voeren dat in mijn ogen economisch gezien monetaire financiering is [het financieren van overheidsuitgaven met ‘geprint’ geld van de centrale bank – red.]. Alleen juridisch vinden we van niet. Maar het opkoopprogramma, en daardoor het bijdrukken van geld, is zodanig groot, dat het inflatierisico enorm is toegenomen.

‘Het zijn meer dit soort inflatierisico’s die de pensioenpot uithollen, dan het risico dat iemand rechtstreeks belasting op het pensioenvermogen gaat heffen. Daar zal Nederland echt wel nee tegen zeggen.’

EW Nederland is te naïef bij de hervorming van het stelsel?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw