Melkveehouderij Premium Corner

Mag de grootste boer de grootste blijven?

13 december 2022Leestijd: 10 minuten

In bijna zeventig jaar groeide de Limburgse boerderij van de Van Bakels naar 2.200 koeien. Schaalvergroting zoals de overheid wilde. Nu moet het helemaal anders. Maar hoe?

Overgrootvader Wim van Bakel begon in 1956 met 16 hectare grond, 13 melk­koeien, 40 varkens en 200 kippen op de grens van Limburg en Brabant. Bijna 70 jaar later is die boerderij uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 2.200 koeien. Het is het grootste melkveebedrijf van Nederland, waar de gemiddelde boer 120 koeien heeft. Er zijn vijf koeienstallen. Een grote melkcarrousel. Een eigen melkfabriek.

De boerderij van de Van Bakels staat in het dorp Vredepeel op ongeveer 30 kilometer van natuurgebied De Peel. De familie is al generaties lang ambitieus en kijkt over de landsgrenzen. ‘Wij willen een bijdrage leveren aan de oplossing voor de honger in de wereld,’ zegt achterkleindochter Anouk van Bakel (27).

Anouk is één van de acht kleinkinderen van Harry van Bakel, die de boerderij al in 1961 van zijn vader overnam. Van de acht kleinkinderen werken er zes in het familiebedrijf. Hun opa kreeg drie zonen, die ook allemaal op de boerderij werkten.

Zijn vader Wim van Bakel kreeg de grond van Noord-Brabant en Limburg. Na de turfontginning in het gebied besloten beide provincies dat de landbouwgrond tot Limburg zou behoren. Maar Brabanders mochten er boeren. ‘Vandaar dat veel mensen in dit gebied nog een Brabantse tongval heb­ben,’ zegt Anouks zus, Amber van Bakel (25).

De vijf koeienstallen staan op een rij. Elke stal is een nieuwe versie van de vorige. In het midden zijn ze verbonden door koepaden. Daarover lopen de koeien naar de melkmachine die aan de voorkant staat van één van de twee nieuwste stallen. De zogeheten droge koeien – die geen melk geven omdat zij een kalf krijgen – staan in de stallen die wat verder van de melkcarrousel liggen.

Via de koepaden lopen de koeien naar de melkcarrousel. Foto: Mischa Keijser

De melkgevende koeien zijn in groepen van 250 dieren verdeeld over de drie nieuwere stallen. ‘Er is een medewerker die hier al meer dan 25 jaar werkt en precies weet welke koeien familie van elkaar zijn,’ zegt Amber.

De koeien worden elke dag op vaste tijdstippen gemolken

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.