Gelderse Vallei Premium Corner

In Foodvalley wordt gewerkt aan de toekomst van ons voedsel

14 december 2022Leestijd: 13 minuten

Wereldwijd moeten steeds meer monden worden gevoed. Maar de intensieve landbouw in Nederland staat juist onder druk. In de ‘voedselvallei’ rond Wageningen proberen wetenschappers en boeren een uitweg te vinden: meer eten én minder overlast.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De Gelderse Vallei, ingekapseld tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, is een gebied van uitersten. Het is onderdeel van de Bijbelgordel, met dorpen als Nijkerk en Barneveld en veel intensieve veehouderij. Maar het is ook het achterland van Wageningen, met zijn gerenommeerde landbouwuniversiteit en onderzoekscentrum, Wageningen University & Research (WUR).

‘Wageningen is progressief en daar is de vraag: waarom eet je nog dieren?’ zegt D66-wethouder Maud Hulshof (47). Wageningse studenten zijn bezig met oplossingen die ‘de aarde kunnen redden’ en maken milieubewuste keuzes.

In het pluimveerijke Barneveld is de blik iets anders. ‘Wij kijken vanuit rentmeesterschap, maar hebben niet de illusie de aarde te redden in een paar jaar tijd,’ zegt SGP-wethouder Bennie Wijnne (62). Eén op de zes banen in de vallei is voedselgerelateerd, zegt Wijnne.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.