Premium Lock David Swann Lassche: ‘Nooit gedacht dat ik zo ver zou komen’

05 december 2022Leestijd: 7 minuten
David Swann Lassche is algemeen directeur van Primark Nederland. Foto: Olivier Middendorp

De Ier David Swann Lassche (36), algemeen directeur van Primark Nederland, voelt zich thuis in Nederland. ‘Je weet hier altijd waar je aan toe bent.’

1. Waar komt u vandaan?

‘Ik ben geboren in een klein dorp vlakbij Cork, Ierland. Mijn vader was slager, mijn moeder werkte in een fabriek, ik heb een zusje. Een ­arbeidersmilieu. We hadden niet veel, maar we waren niet arm. Mijn jeugd was beschermd en veilig, een doorsnee Ierse, katholieke jeugd. Het was een heerlijke tijd en een heerlijke plek om op te groeien.

‘In de puberteit ga je op zoek naar jezelf, en ik ontdekte dat ik homo was. Ik zat op christelijke scholen en het waren niet zulke makkelijke jaren.’

David Swann Lassche (1986)

Geboren in Cork, Ierland. Werkte na zijn opleiding bij Dunnes, ging in 2012 naar Primark in Cork, werd in 2015 store manager bij Primark Enschede, in 2019 regio manager Noord-Nederland. Sinds 2022 algemeen directeur Primark Nederland.

2. Wat was uw eerste baan?

‘Bij mijn vader in de slagerij. Daar deed ik echt het zware werk: met vaten sjouwen, vloeren vegen, allemaal heel goed voor mijn karakter!

‘Toen ik zestien was, ging mijn vader failliet, zoals veel meer slagers in die tijd, want er heerste mond- en klauwzeer. Maar hij is erg veerkrachtig en werd taxichauffeur.

‘Mijn moeder is overleden in 2017 en toen is hij met pensioen gegaan en alsnog gaan studeren. Hij is erg intelligent, maar had nooit de kans om te gaan studeren. Ik wel: ik was de eerste van de familie die naar de universiteit ging. Daar was hij zo trots op.

3. Wat wilde u worden?

‘Op school had ik geen idee, daarom ben ik een commerciële opleiding gaan doen. En Duits, dat vond ik behoorlijk moeilijk. Daarna heb ik een hr-opleiding gedaan, want ik merkte dat ik mensen heel interessant vind. Als je opgroeit als homo en niet helemaal op je gemak bent met wie je bent of hoe mensen je zien, dan is het best een uitdaging om je eigen kwetsbaarheid te tonen. Dat is later beter geworden en toen kon ik mensen ook beter begrijpen, zeker als ze net zo’n pad hadden afgelegd als ik.

Lees ook de vorige bijdrage uit de rubriek ‘x vragen aan’ met Angela Eijlander: ‘SNS moet weer kleur krijgen’  

‘Na mijn opleiding ben ik gaan werken bij Dunnes, een bekende naam in Ierland, een winkelketen in het hogere segment waar kleding en voedsel wordt verkocht.

‘In 2012 ben ik bij Primark begonnen. Dat komt voort uit een bekende ­keten in Ierland, Penneys. Die is opgericht in Dublin in 1969 met als doel ­betaalbare kleding te verkopen. Mijn eerste baan daar was: alles doen. Ik heb alle kanten van de retail gezien en op alle niveaus gewerkt.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw