Uw geld Premium Corner

Dit zijn de ontwikkelingen voor uw persoonlijke financiën in 2023

28 december 2022Leestijd: 3 minuten

Lonen en pensioenen stijgen in 2023 fors, nadat de kosten voor levensonderhoud in 2022 door het dak gingen. Wat betekent dat voor de koopkracht? En de huizenmarkt?

Over 2022 kwam de inflatie uit op 10 procent. In 2023 blijft daar 3,5 procent van over, verwacht het Centraal Planbureau (CPB), doordat de overheid de energieprijzen voor huishoudens aftopt met het prijsplafond. Maar hoe het moet in 2024 weet niemand. Dan trekt het kabinet het prijsplafond in, maar staan de energieprijzen waarschijnlijk nog net zo hoog. EW zet de belangrijkste ontwikkelingen voor de persoonlijke financiën in 2023 op een rij.

Uw koopkracht

Als reactie op de torenhoge inflatie van 2022 gaan in 2023 de lonen en pensioenen in veel gevallen fors omhoog. Het bedrijfsleven noteert een plus van 4,6 procent voor de lonen. En pensioenfonds ABP, voor ambtenaren en onderwijzers, verhoogt de pensioenen dit jaar met 11,96 procent – vele andere pensioenreuzen volgen dat indexatiepad.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.