Lonen en pensioenen stijgen in 2023 fors, nadat de kosten voor levensonderhoud in 2022 door het dak gingen. Wat betekent dat voor de koopkracht? En de huizenmarkt?
Over 2022 kwam de inflatie uit op 10 procent. In 2023 blijft daar 3,5 procent van over, verwacht het Centraal Planbureau (CPB), doordat de overheid de energieprijzen voor huishoudens aftopt met het prijsplafond. Maar hoe het moet in 2024 weet niemand. Dan trekt het kabinet het prijsplafond in, maar staan de energieprijzen waarschijnlijk nog net zo hoog. EW zet de belangrijkste ontwikkelingen voor de persoonlijke financiën in 2023 op een rij.
Uw koopkracht
Als reactie op de torenhoge inflatie van 2022 gaan in 2023 de lonen en pensioenen in veel gevallen fors omhoog. Het bedrijfsleven noteert een plus van 4,6 procent voor de lonen. En pensioenfonds ABP, voor ambtenaren en onderwijzers, verhoogt de pensioenen dit jaar met 11,96 procent – vele andere pensioenreuzen volgen dat indexatiepad.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.