Overstappen Premium Corner

Zo kiest u een nieuwe zorgpolis voor 2023

29 november 2022Leestijd: 4 minuten

De premies voor de zorgverzekering gaan omhoog, vaak zelfs ronduit fors. Toch loont overstappen niet altijd de moeite. Zeven vragen over het dure zorgseizoen 2023.

Zo’n zes op de tien verzekerden hebben een collectieve zorgpolis. Vaak afgesloten via werkgever, sportclub of pa­tiën­tenvereniging. De bijbehorende collectiviteitskorting op de basisverzekering vervalt per januari. Het is een van de oorzaken waardoor de premies stijgen. Dat komt boven op de duurdere boodschappen en de gestegen energierekening. Vandaar dat verzekerden meer dan anders om zich heen kijken.

‘We zien dat het zoekverkeer op onze site dit seizoen al zo’n 40 procent hoger ligt dan vorig jaar,’ zegt Peter Ruys (46), directeur van zorgvergelijkingssite ZorgKiezer.nl.

Het algemene beeld van het ‘zorgseizoen 2023’ is dat alle zorgpremies zijn gestegen. De goedkoopste budgetpolissen met hun beperkte zorgkeus zijn flink duurder geworden; de premies van verzekeringen met een ruimere zorgkeus stijgen minder hard en vallen komend jaar relatief juist iets voordeliger uit. Daardoor liggen premies dichter bij elkaar dan andere jaren.

1.Waarom verdwijnt de collectiviteitskorting?

Collectieve verzekeringen mogen blijven bestaan, maar een collectieve korting is per 2023 wettelijk verboden. Een nepkorting, zo vatte voormalig zorgminister Bruno Bruins (VVD) de problematiek helder samen. Onderzoek laat zien dat verzekerden zonder collectiviteitskorting gemiddeld goedkoper uit zijn dan verzekerden met ‘korting’. Ruys: ‘Voor supermarkten is het verboden om de prijzen te verhogen en daarna te schermen met een korting. Maar bij de zorgverzekering gebeurde dat nog.’

2.Zijn de kortingen in alle gevallen van tafel?

Het verbod op collectieve kortingen geldt voor de basisverzekering. De korting mag nog wel worden gegeven op de tandartsverzekering, en op de aanvullende verzekering voor zorg die niet in het basispakket zit, zoals alternatieve geneeskunde en extra fysiotherapie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.