‘Trailrunning is een beleving, geen wedstrijd’

07 november 2022Leestijd: 2 minuten
‘Na een lange en hectische week wil ik niets liever dan rennend de natuur in.’ Foto: Guido Benschop

‘Mijn eerste ervaring met trailrunning, hardlopen over onverharde paden, was in 2019. Na jarenlang te hebben meegedaan aan gewone hardloopwedstrijden, was ik direct verkocht. De mentaliteit van de andere trailrunners, de natuur, de rust, de sfeer: het is een heel andere ervaring dan tijdens hardloopwedstrijden. Daar staat compe­titie centraal.

‘Bij trailrunning gaat het om de beleving, niet om de tijd die je neerzet. De etiquette is ook anders. Trailrunners helpen elkaar onderweg als er wat misgaat en bieden elkaar hulp aan, zoals eten en eerste hulp. En ook coaching op momenten dat je er mentaal doorheen zit.

Het is belangrijk dat het racevest comfortabel zit

‘Voor mijn eerste trailrun had ik een racevest gekocht. Dat heb je nodig om belangrijke spullen, zoals een telefoon, eten en drinken, EHBO-set, te kunnen meenemen. Al gauw kwam ik erachter dat dit racevest niet prettig was. Omdat je enorme afstanden rent – trailruns kunnen tussen de 5 en 450 kilometer lang zijn – is het van belang dat het racevest comfortabel zit.

Wilbert de Wijs (49)

Business operator

 

Aankoop: Racevest

Prijs: € 139,95

‘Ook is het handig dat je onderweg makkelijk bij je spullen kunt, zonder dat je het racevest af hoeft te doen. Dat was niet het geval bij dat racevest, vandaar dat ik in mei een nieuwe heb gekocht.

‘Ik was namelijk van plan in juli de 100 kilometer Zugspitz Ultratrail in Duitsland te gaan rennen. Het zou mij rond de 24 uur kosten om deze afstand af te leggen en je rent ’s nachts door. Helaas kreeg ik een week voor het evenement corona en was mijn conditie niet goed genoeg op de dag zelf. Uiteindelijk heb ik 13 kilometer gerend.

‘Inmiddels ren ik weer volop. Trailrunning is echt mijn ontspanning. Na een lange en hectische week op het werk, wil ik niets liever dan rennend de natuur in. In het weekeinde pak ik dan ook zo snel mogelijk mijn hardloopspullen en rijd ik naar een natuurgebied.

‘De mooiste trailrun die ik heb gedaan, was in september in Zwitserland’

‘Vanuit de organisatie Trail-running.EU help ik met het organiseren van evenementen, workshops en trainingen. Ik ben elk weekeinde bij deze club te vinden. Heel erg gaaf om te doen en het is een heel hechte gemeenschap. We zijn dit jaar ook met een groep een week gaan trainen in Frankrijk.

‘De mooiste trailrun die ik heb gedaan, was in september in Zwitserland. Daar heb ik de Aletschgletscher Halbmarathon gelopen. Je rent dan langs de gletsjer. Het was afzien en genieten tegelijk. De start was op 1.950 meter hoogte en de finish op 2.650 meter: een behoorlijk pittige klim. Maar de omgeving is zo ontzettend mooi, ik krijg er nog steeds kippenvel van als ik eraan denk.’