Hoogleraar Premium Corner

Peter Boelhouwer: ‘We dachten dat Nederland af was’

29 november 2022Leestijd: 7 minuten

Peter Boelhouwer, hoogleraar bouwkunde aan de TU Delft, is uitgesproken kritisch over het gevoerde bouwbeleid. Hoe komen we uit de bouwimpasse?

Boelhouwer

Peter Boelhouwer (Den Haag, 1958) werkt sinds 1988 bij de TU Delft en is daar sinds 2001 hoogleraar Housing ­Systems. Hij houdt zich vooral bezig met het woningmarkt­beleid. Boelhouwer studeerde sociale geografie in Utrecht.

Er wordt veel gediscussieerd over de huizenbouw in Nederland. In het kort: we moeten veel huizen bouwen, maar we halen de doelstellingen niet. Er is een stikstofprobleem, zodat bij Natura 2000-gebieden minder snel kan worden gebouwd. Vakmensen zijn schaars, materialen duur, en dan zijn er ook nog de bezwaren van omwonenden die niets willen wat hun uitzicht enigszins beïnvloedt. Bovendien is er te weinig ruimte om in het volle Nederland huizen te bouwen, is de breedgedeelde opvatting. Dat laatste vindt hoogleraar bouwkunde Peter Boelhouwer (64) pertinente onzin.

‘Je zou de bestaande huizenvoorraad beter moeten inzetten,’ zegt Boelhouwer. ‘In Bergen hebben ze de splitsingsvergunningen gratis gemaakt, zodat de villa’s met één of twee oude mensen meer ruimte bieden aan nieuwe bewoners. Waarom zetten we onze bestaande voorraad niet veel efficiënter in? We moeten ook veel meer voor ouderen gaan bouwen. Ik zit zelf in de adviesraad van de Knarrenhofjes. Dat zijn groepen woningen voor ouderen, die samen voorzieningen delen en elkaar helpen waar dat mogelijk is. Er zijn nu al 32.000 mensen die in een Knarrenhof willen wonen. Maar in de meeste geplande bouwprojecten is er geen plek voor. Er zijn er nu zeven gerealiseerd en er zijn er nog tien gepland. Maar het gaat te langzaam. Intussen neemt het aantal senioren enorm toe. Waar laten we al die mensen? Daar zijn veel te weinig plannen voor. We kijken ernaar en doen niets. Tot het helemaal is vastgelopen.’

‘We hebben op een gegeven moment gedacht dat Nederland af was’

Lees dit omslagverhaal uit 2021 terug: Waar blijven de huizen nou?

In het verleden – na de oorlog en bij de Vinex-wijken – was die regie er wel, zegt Boelhouwer. ‘We hebben op een gegeven moment gedacht dat Nederland af was. De overheid maakt dan geen plannen meer, maar je laat initiatieven vanuit de markt toe. Die beoordeel je en je geeft ze groen licht of niet. De traditionele aanpak vóór die tijd was dat de overheid zelf ideeën had en ging ontwik­kelen. Daarna wijs je locaties aan. Nu ­komen we erachter dat de bevolking veel sneller groeit dan gedacht en dat we geen plek voor al die mensen hebben. ASML in Veldhoven wil verdubbelen in omvang en heeft kenniswerkers nodig. Dat zijn 30.000 mensen erbij. Waar laat je die? En dan tel ik al die toeleveranciers niet eens mee. ASML gaat nu zelf huizen bouwen. De politiek neemt niet de maatregelen die nodig zijn. Het loopt vast.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.