Premium Lock Het nieuwe Deltaplan: duurzaam bouwen met natuurlijke materialen

07 november 2022Leestijd: 9 minuten
Haut in Amsterdam is gebouwd van snelgroeiend vurenhout uit duurzame bossen en een beetje beton

Architecten zijn al langer volop bezig met duurzaam bouwen, en gebruiken daarvoor zeer uiteenlopende, natuurlijke materialen. ‘Over vijftien jaar zijn alle Vinex-wijken van hout.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In 1973 al vond de jonge, kersverse architect Jan Pesman (71) bouwen op de bouwplaats een ‘achterlijke’ bezigheid. Die mannen die daar in weer en wind, in de modder en de klei stonden te ploeteren met halffabrikaten: archaïsch! Dat moest anders. ‘Ik dacht: de enige manier om het leuk te maken, is zo veel mogelijk prefabriceren. In fabrieken en werkplaatsen, onder betere omstandigheden dan op de bouwplaats, hoogwaardige onderdelen van gebouwen maken.’ En dat doet zijn Delftse architectenbureau cepezed sindsdien: bouwdozen maken. ‘Wel mooie bouwdozen. En wat wij altijd al deden, heet nu circulair bouwen.’ Het was leuk en bleek ook duurzaam. Inmiddels vindt zowat iedereen dat het anders moet.

‘We moeten,’ zegt ook architect Thomas Rau (62) van RAU Architecten, ‘demontabel bouwen. Ons zijn is tijdelijk, onze behoeften ook. We moeten bouwen voor de tijdelijkheid.’

Als er binnen afzienbare tijd bijna een miljoen woningen moeten komen, kunnen die vanwege klimaat en milieu niet meer worden gebouwd op de traditionele manier met staal, steen, glaswol, beton. Het moet duurzamer. Maar hoe? En gebeurt dat al? Waarmee?

EW maakte een rondgang langs architecten om te zien wat er op het gebied van duurzaam bouwen en ontwerpen ­gebeurt. Architecten zijn al lang bezig met duurzaam ontwerpen van gebouwen, en doen dat met creativiteit, bevlogenheid en optimisme. De overheid, die nogal eens achter de feiten aanloopt, neemt nu het voortouw. In het programma Een nieuwe bouwcultuur wil het College van Rijksadviseurs, dat de regering adviseert over ruimtelijke kwaliteit, samen met enkele ministeries en met organisaties als Staatsbosbeheer, biobased en natuurinclusief bouwen stimuleren. ‘Biobased materialen zijn natuurlijk, levend. Zoals hout, hennep, vlas, lisdod-de, stro. Die kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de woningbouw en een gezonde woonomgeving.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Liesbeth Wytzes
Liesbeth Wytzes (1957) werkt bij de redactie Economie van EW.
Lees meer
Liesbeth Wytzes