Premium Lock Zorgpremie stijgt, want de lonen in de zorg stijgen

27 september 2022Leestijd: 2 minuten
DSW verhoogt zorgpremie met bijna tien euro per maand. Foto: ANP

De economie is onverbiddelijk: hogere lasten van de aanbieder zorgen voor hogere prijzen voor de consument. Ook in de gezondheidszorg. De hogere lonen van het personeel leiden nu tot een stijging van de ziektekostenpremie voor 2023. Volgens Theo van Vugt zorgt dat voor minder besteedbaar inkomen van de consument, die op zijn beurt ook weer meer salaris eist.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Deze week maakte zorgverzekeraar DSW traditioneel als eerste bekend wat de premie voor een basisverzekering voor volgend jaar is. Bij DSW, de vijfde zorgverzekeraar van het land, gaan klanten vanaf januari 137,50 euro per maand betalen. Dat is 9,75 euro per maand meer dan in 2022 en de hoogste stijging in de geschiedenis van de zorgverzekeraar.

De verklaring is altijd dezelfde: de zorgkosten stijgen door duurdere medicijnen en een vergrijzende bevolking. Maar – en dat is nieuw – vooral door de hogere lonen van zorgmedewerkers. DSW laat weten dat loonkosten van de ruim één miljoen zorgmedewerkers met afstand de belangrijkste uitgavenpost in de zorg vormen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw