Premium Lock Waarom vooral de fiscus profiteert van meer werken

14 september 2022Leestijd: 11 minuten
ECO middenklassegestraft3_37_GR0_preview(1)

Nederland had nog nooit zo’n grote behoefte aan personeel dat meer uren wil werken. Maar elke extra inspanning wordt fiscaal hard bestraft. Aan de vooravond van Prinsjesdag: de middenklasse betaalt de rekening van doorgeschoten nivellering.

Het is alle hens aan dek in Nederland. De zorg komt zo’n vijftigduizend mensen tekort. De basis- en middelba­re scholen verhogen de salarissen en geven bonussen in de hoop om tienduizend leraren te vinden. In de sector van de ‘energietransitie’ ontbreken zelfs tachtigduizend mensen, van zonnepanelenleggers tot warmtepompbouwers.

Extra dag voor de klas

Het onderwijs kampt met grote ­tekorten. Vooral op basisscholen, waar 9.100 leraren te weinig zijn. Bijna 1 op de 10 leraren is er simpelweg niet. Stel dat een onderwijsechtpaar met beiden 10 jaar ­ervaring en twee kleine kinderen daarom een tandje bij wil zetten.

 

Een van de partners gaat een dag extra werken (van 3 naar 4), waardoor ook een dag extra kinderopvang nodig is. Over het extra salaris (960 euro) wordt belasting ­betaald (ruim 350 euro). Maar het echtpaar verliest ook belastingkortingen (ruim 100 euro). Ze krijgen wel extra kinderopvangtoeslag, maar die compenseert nog niet de helft van de 800 euro extra kosten.

 

Gevolg: bruto 960 euro erbij levert 69 euro extra te besteden op.

Arsenaal aan deeltijders onbenut

Alles bij elkaar stonden er in het tweede kwartaal van dit jaar 467.000 vacatures uit. Zelfs als je acuut een stad als Utrecht aan buitenlandse werknemers invliegt, zijn de tekorten niet weg.

Tegelijkertijd wijzen velen op de korte werkweek. Doordat de helft van de werknemers in deeltijd werkt – 4,5 miljoen mensen werken minder dan 35 uur per week – komt de gemiddelde werkweek uit op zo’n vier dagen. Als het arsenaal deeltijders een tandje bijzet, dan is dat goed nieuws voor werkgevers in tal van sectoren. Enkele jaren geleden berekenden de consultants van McKinsey dat als alle deeltijdwerkende vrouwen in de zorg en het onderwijs één extra uur per week zouden gaan werken, de tekorten daar als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Inmiddels zijn de tekorten verder opgelopen.

Liever lui dan moe? Of toch niet zo werkschuw?

Nederlanders lijken verslaafd aan hun deeltijdcultuur, waarin koffie drinken met vrienden of zelf op de kinderen passen, hoger op de prioriteitenlijst staat dan de carrière en de belangen van de samenleving als geheel.

De vraag is of miljoenen Nederlanders werkelijk zo werkschuw zijn, of dat zij simpelweg niet uit de door de politiek opgelegde fiscale deeltijdkooi kunnen ontsnappen. Want een dag extra werken, levert vaak nauwelijks iets op.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw