Premium Lock Hoe glastuinbouwers het hoofd boven water proberen te houden

26 september 2022Leestijd: 10 minuten
Foto: Mischa Keijser

Glastuinbouwers vechten tegen dreigende faillissementen nu de kosten hard oplopen door stijgende energieprijzen. De problemen zijn bij de een groter dan bij de ander. Eerdere duurzame investeringen zijn cruciaal om te kunnen overleven.

Blijven de kassen in het Westland ook deze winter ’s nachts de Zuid-Hollandse kust belichten? Door de hoge energieprijzen komen glastuinbouwers in financiële problemen, waardoor steeds meer telers besluiten om de lampen niet te laten branden. ‘Telers zijn aan het overleven,’ zegt Jan Oosterom (54), bestuurder van telercoöperatie Oxin Growers en zelf tomatenteler in de Zuidplaspolder.

In kassen groenten, fruit en bloemen telen kost energie, doordat de gewassen zeker in de winter moeten worden verwarmd en soms ook belicht, waarvoor gas en stroom nodig zijn. Normaal planten glastuinbouwtelers in de herfst hun groenten voor de winter, maar door de oplopende energieprijzen vragen zij zich af of dat wel verstandig is. Toen de energieprijzen vorig jaar begonnen op te lopen, zag Oosterom al een aantal collega’s stoppen. Dit jaar zijn het er veel meer.

40 procent minder aanvoer van Nederlandse bloemen

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Bloemenveiling Royal Flora Holland kondigde aan dat zij deze winter 40 procent minder aanvoer van Nederlandse bloemen verwacht als gevolg van de energiecrisis. Veel bloementelers leggen hun bedrijf tijdelijk stil of sluiten zelfs definitief. Laurens Oudijk (36), bloementeler in Moerkapelle, ziet telers hun bedrijf sluiten. ‘Niet-volgroeide planten gaan de container in en miljoenen aan om­zet zijn weg.’

De sluiting van deze bedrijven heeft ook consequenties voor toeleveranciers, transporteurs en de bloemenveiling. ‘Alleen al bij de veiling werken meer dan tweeduizend mensen. Als daar minder bloemen worden geleverd, komen ook die in de problemen,’ zegt Oudijk.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw