Female Board Index Premium Corner

Het vrouwenquotum is er. Maar de vrouwelijke bestuurder nog niet

07 september 2022Leestijd: 4 minuten

Er is heel lang over gepraat, maar het vrouwenquotum voor commissarissen kwam er wel door. En het lijkt te werken. Zo blijkt uit cijfers van de hoogleraar corporate governance aan de Universiteit van Tilburg, Mijntje Lückerath (53). Al is het aantal vrouwelijke bestuurders nog veel te laag.

Sinds begin dit jaar moeten volgens de wet de raden van commissarissen van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven voor een derde uit vrouwen bestaan. Voor de raden van bestuur geldt dit niet en daar zit nu precies het probleem.

Lees ook dit interview met Mijntje Lückerath: ‘De vraag is of bedrijven hun mooie beloftes nakomen’

Hoogleraar Mijntje Lückerath houdt in haar Female Board Index al vijftien jaar bij hoe de verhoudingen tussen mannen en vrouwen liggen in het bestuur en toezicht van de Nederlandse bedrijven. En dit jaar had ze een nieuwtje: voor het eerst zijn er meer vrouwelijke commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven benoemd dan mannen. Zo werden het afgelopen jaar (bij Lückerath loopt dat van augustus tot augustus) 85 nieuwe commissarissen aangesteld, en van hen zijn er maar liefst 47 vrouw.

Lückerath was wel verrast dat veel bedrijven meer doen

Op de vraag of Lückerath verrast was over die sprong voorwaarts, zegt ze: ‘Nee, want met die commissarissen gaat het al een paar jaar goed. Het was wel bijzonder om te zien dat van de benoemingen opeens meer dan 50 procent vrouw is. Ik was meer verrast – en ik weet niet of ik dat eerder had moeten zien – dat veel bedrijven meer doen dan ze volgens het quotum zouden moeten doen. Het stopt bij veel bedrijven niet bij die 33 procent. Ik zie nu dat er twee typen organisaties zijn. Dat zijn de bedrijven die 33 procent halen omdat het de wet is. En de organisaties die al langer bezig zijn om de top diverser te maken en zich niet laten leiden door dat quotum. Die stoppen ook niet bij 33 procent.’

Hoe zit het ook alweer met het vrouwenquotum?

Een derde van de commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven moet volgens het wettelijke quotum vrouw zijn (of man). Voldoet een bedrijf er niet aan, dan worden nieuwe benoemingen van mannelijke commissarissen nietig verklaard, net zolang tot er wel een gelijkere man-vrouwbalans is. Maar een overgrote meerderheid van de Nederlandse beursgenoteerde organisaties voldoet inmiddels aan het quotum: 72 van de 89 bedrijven.

De conclusie lijkt daarmee gerechtvaardigd dat zo’n quotum wel werkt. Lückerath zegt echter: ‘Daar ben ik het niet mee eens. Er zijn gewoon veel bedrijven die al eerder begonnen zijn en die het vanuit intrinsieke motivatie willen bereiken. Die hebben dat quotum niet nodig. Die hebben zich laten leiden en overtuigen door de maatschappelijke discussie. Ik vind het te veel eer om de vooruitgang op het conto van het quotum te schrijven.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.