Zo ga je slim om met je airconditioner

11 augustus 2022Leestijd: 2 minuten

IJskoude winkels en in de zomer met een trui aan naar kantoor, zijn verleden tijd in Spanje. Vanaf deze week mag de airco daar niet lager dan 27 graden in openbare ruimtes en overheidsgebouwen. De reden: energiebesparing. In Nederland bestaan dit soort regels nog niet. Hoe zorg je tijdens warme dagen voor een comfortabele temperatuur in huis zonder een torenhoge energierekening?

In bepaalde delen van de wereld is airconditioning net zo gewoon als de centrale verwarming voor een Nederlands huishouden. Zo had 90 procent van de huishoudens in Japan en de Verenigde Staten in 2016 al een airconditioner. Ook in Nederland nam de vraag naar airconditioners de laatste jaren enorm toe. Inmiddels heeft één op de vijf huishoudens ten minste één airconditioner, blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Energieslurpers

Voor het milieu en de energierekening zijn airconditioners slecht nieuws. Het zijn energieslurpers: een vaste airco in één kamer (single split airco) verbruikt 15 keer meer stroom dan een ventilator. Een vaste airco verbruikt wel minder energie dan een mobiele airco doordat hij vaak werkt met een split-systeem: een buitenunit die door de muur of het dak is verbonden met de binnenunit. Bij een mobiele airco hangt de afvoerslang vaak door een openstaand raam naar buiten, waardoor er via het raam weer warme lucht naarbinnen stroomt.

Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat als je een single split airco 200 uur aan hebt staan, hij 150 kilowattuur (kWh) aan stroom verbruikt. Bij een mobiele airco gaat het zelfs om 200 kWh. Met de huidige gemiddelde prijs van 60 cent per kWh kosten die 200 uur 90 euro voor de single split airco en liefst 120 euro voor de mobiele airco.

Slim aircogebruik

Toch is het energieverbruik van de airconditioner sterk te beïnvloeden door de manier waarop je hem gebruikt. Vaak wordt de airconditioner op standje vrieskist gezet. ‘Totaal onnodig,’ zegt Boris Kingma (40), onderzoeker thermofysiologie bij TNO en lid van het consortium Warm Aanbevolen. Het consortium dat is opgericht om nadelige temperatuur-gerelateerde gezondheidseffecten te verminderen, kwam recent met adviezen voor het gebruik van airconditioners. ‘De airco op 26 graden is prima voor gezonde mensen als je luchtige kleding aan hebt. Met ventilator erbij kan de airco zelfs op 28 graden.’

In de infographic hieronder is te zien wat gemiddeld comfortabele temperaturen zijn voor gezonde mensen in verschillende omstandigheden: met of zonder ventilator, met of zonder luchtige kleding, met of zonder lichte inspanning.

Niet alleen bespaar je energie door de airconditioner op minder koud te zetten, je lichaam raakt ook meer gewend aan de hoge temperaturen. ‘Blootstelling aan de hitte zorgt voor lichamelijke aanpassingen, zoals meer zweten en een lagere kerntemperatuur,’ zegt Kingma. ‘Zo kun je steeds beter tegen hoge temperaturen.’

Dus doe het klimaat, jezelf en je portemonnee een plezier en zet de airconditioner niet te laag.

Infographic aircogebruik – consortium Warm Aanbevolen (samenwerking Vrije Universiteit Amsterdam, GGD, TNO, Rode kruis, RIVM, Universiteit Maastricht en Radboud UMC)