Vrijstelling schenk- en erfbelasting voor ondernemers is te hoog

05 augustus 2022Leestijd: 1 minuut
'De Belastingdienst heeft blijkens de jurisprudentie de bedrijfsopvolgingsregeling tegen heug en meug uitgevoerd.' Foto: ANP.

Voor het erven en schenken van familiebedrijven gelden forse en roemruchte fiscale vrijstellingen. Maar zijn die wel noodzakelijk? Nee, betoogt Leo Stevens deze week in EW.

Jaarlijks derft de schatkist meer dan 100 miljard euro aan belastinginkomsten door de talloze fiscale vrijstellingen en aftrekposten. Lange tijd bleef het aan de kaak stellen van die belastingvoordelen taboe – denk aan de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Maar tijden veranderen.

Bedrijfsopvolgingsregeling moet op de helling

Politici en wetenschappers worden steeds kritischer op fiscale regelingen, aangezien ze in veel gevallen geen aantoonbaar nut of noodzaak hebben.

Dat geldt in belangrijke mate  ook voor de bedrijfsopvolgingsregeling. Leo Stevens betoogt deze week in EW dat de (peperdure) vrijstelling van erf- en schenkbelasting bij bedrijfsopvolging op de helling moet.

Stevens is emeritus hoogleraar fiscale economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij zal in EW vanaf deze maand eens per maand zijn licht laten schijnen over fiscale zaken. Lees zijn recentste betoog hieronder.