Het meest bijzondere vakantiebaantje van…

14 juli 2022Leestijd: 2 minuten
Illustratie: Carolyn Ridsdale

Negen politici, ondernemers en andere coryfeeën vertellen over hun meest bijzondere vakantie- of bijbaan. Waaraan gaven ze hun zuurverdiende geld uit? Van steekproefnemer tot omsmelter van stinkende kazen: iedereen moet ergens beginnen.

De zomervakantie van ook dit jaar weer zes weken biedt jongeren de gelegenheid om financieel hun slag te slaan: alle tijd om de dagen op campings en festivals bij elkaar te verdienen, door bijvoorbeeld andere vakantiegangers te bedienen op terrasjes of door te oogsten en te schoffelen bij de boer.

Wie denkt dat de ‘jeugd van tegenwoordig’ te lui is om te werken, of het juist te druk heeft met de studie voor vakantiewerk of een bijbaan, heeft het mis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werken 1,6 miljoen jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Dat is 72 procent.

Sneller werk door bijbaan

Studenten die verzuchten dat ze te veel moeten werken om hun dure studentenleven te bekostigen, kunnen zich troosten met de gedachte dat de generaties studenten die hen voorgingen dat ook al moesten doen.

Bovendien kan een vakantiebaan of bijbaan meer op­leveren dan een financieel extraatje alleen. Uit het onderzoek ­Studie & Werk 2022 van EW en SEO Economisch Onderzoek blijkt dat studenten met een bijbaantje sneller werk vinden na hun afstuderen. Dit geldt vooral als die werkzaamheden aansluiten bij de studie.

Waarom had politicus Joost Eerdmans de ‘hoogste baan van Nederland’? En welke bestuurder maakte kantoren schoon om een trainingspak van het merk Australian te kunnen kopen? Negen bekende Nederlanders die ieder op hun eigen wijze succesvol zijn, over wat hun eerste vakantie- of bijbaan voor hen betekende.

Annemarie van Gaal (59)
Steekproeftrekker
Joost Eerdmans (51)
Portier
Arjan Postma (54)
Kaasfabriek
Fidan Ekiz (45)
Krantenwijk
Ilse Warringa (46)
Hotel
Jacco Vonhof (52)
Schoonmaker
Sacha de Boer (55)
Fotograaf
Mara Kazàn (41)
Skatepark
Jasper van Dijk (59)
Chauffeur voor stomerij