Wie verdient wat 2022: waar staat u op de lonenlijst?

09 juni 2022Leestijd: 2 minuten

In 2021 stegen de salarissen met gemiddeld 2,5 procent. Opvallend weinig, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Maar ingezoomd op beroepsniveau – en dat is precies wat EW en Berenschot elk jaar doen met de lonenlijst Wie verdient wat? – zijn er verschillen.  Zo is de IT-tester 6 procent meer gaan verdienen en de IT-directeur en de scrummaster – een typisch beroep van deze tijd – beiden 5 procent.

Sinds 1998 stelt EW samen met adviesbureau Berenschot de lijst Wie verdient wat? samen: een uniek overzicht van salarissen voor 250 functies die samen een  afspiegeling vormen van de  Nederlandse arbeidsmarkt. Het complete overzicht staat komende week in EW (week 23, verschijnt op 9 juni). De lonenlijst toont het mediane salaris – dit is de middelste waarde als je alle salarissen ordent van laag naar hoog – samen met het minimum- en maximumsalaris. Ook de stijging in salaris van 2020 naar 2021 is vermeld.

Tijd om te onderhandelen

Jarenlang leken werknemers meer belang te hechten aan secundaire voorwaarden, zoals flexibele werktijden of de mogelijkheid voor ontplooiing en het volgen van een opleiding. Met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen – krappe huizenmarkt, hoge inflatie – stijgt het salaris in waarde bij de keuze voor een baan.

Met de krapte op de arbeidsmarkt is het nu het uitgelezen moment om te onderhandelen over geld en Wie verdient wat? is daarvoor een nuttige bron van informatie. Het overzicht biedt inzicht in waar u staat op de lonenlijst en met welke functies uw salaris is te vergelijken. Misschien wel met die van bestuursvoorzitter van een middelgrote organisatie, die weer bovenaan staat, dit keer met een jaarlijks inkomen van 537.200 euro bruto. Of met een van de nieuwkomers op de lijst, bijvoorbeeld de manager informatiebeveiliging (CISO), die op plek 86 op de ranglijst staat met 81.300 euro bruto per jaar. Onderaan staan de caissière en de vakkenvuller met een salaris van 22.900 euro bruto.