Premium Lock Lagere notaristarieven door confectiewerk

10 mei 2022Leestijd: 4 minuten
De HEMA verkoopt testamenten. De notarissen verkoopt een rookworst. Foto: ANP

Wie naar de notaris moet, bijvoorbeeld om een testament te laten opstellen, kan online al veel zelf doen. Dat scheelt in de kosten.

Eind 2021 trok de HEMA de stekker uit de notarisservice, die het warenhuis in 2013 was begonnen. Voor 125 euro kon je er in 2013 een testament of een samenlevingscontract laten opstellen. De prijzen kwamen later wat hoger te liggen. De notarisservice deed bij de introductie nogal wat stof opwaaien. De KNB, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, sleepte een notariskantoor dat samenwerkte met HEMA zelfs voor de tuchtrechter. Kon deze dienst wel door de wettelijke beugel?

Geen testament in het warenhuis of bij de drogisterij

Volgens de beroepsorganisatie was het risico kort gezegd te groot dat klanten zouden worden opgezadeld met een niet passende akte. Ook zouden notarissen voor dat lage tarief hun werk niet naar behoren kunnen doen. Maar de KNB haalde bakzeil, want de rechter oordeelde dat er weinig mis is met deze service.

notaris

Toch zag de klant dat anders, want de HEMA heeft er nooit een commercieel succes van kunnen maken. Datzelfde geldt voor Kruidvat. De drogisterij begon in 2020 een vergelijkbare service, maar stopte er in 2021 alweer mee. Daarmee zijn de HEMA-achtige notarisdiensten echter niet verdwenen. Sterker nog, een aantal partijen timmert juist hard aan de weg.

Beleggen in de bv? Oprichting zo geregeld

Zo is er Firm24, dat in 2021 naar eigen zeggen betrokken was bij de oprichting van één op de vijf besloten vennootschappen (bv’s). Het bedrijf heeft zich volledig gericht op bv’s en stichtingen. Het tarief voor een oprichtingsakte voor een bv loopt bij de reguliere notaris al snel op tot boven de 600 euro, exclusief btw. Bij Firm24 komt dat bedrag uit op 399 euro.

Op de website van het bedrijf stel je zelf een deel van de oprichtingsakte op, door onder meer de persoonlijke gegevens in te vullen en de belangrijkste kenmerken van de bv, zoals het aandelen­kapitaal en de activiteiten die de vennootschap gaat verrichten. De akte be­staat verder grotendeels uit (gebruikelijke) standaardbepalingen. Bij Firm24 zijn twintig notariskantoren aangesloten. Het bezoek aan de notaris en de ondertekening van de akte worden beide digitaal gedaan: met videobellen en digitaal ondertekenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw