Premium Lock Feest voor de familie: winnaars Familiebedrijvenaward en EW-prijs

05 mei 2022Leestijd: 4 minuten
V.l.n.r. Jacco Vonhof, Ton Goedmakers, John Fentener van Vlissingen en presentator Astrid Joosten. Foto: Vincent Boon

Bij de uitreiking van de Familiebedrijven Award werd het familiebedrijf geprezen. Minder fraaie woorden waren er voor de politiek.

Een metselaar, een glazenwasser, een smid en een melkboer. Met hen was het allemaal begonnen. Zij zetten bedrijven op die onder hun (klein)kinderen uitgroeiden tot miljoenen- en zelfs miljardenconcerns. Hun nazaten zaten 20 april als finalisten van de Familiebedrijven Award gebroederlijk op het podium. Een prijs die werd uitgereikt door Stichting Familie Onderneming, in samenwerking met KPMG en EW.

Groei van generatie op generatie

De metselaar was Johan van de Klok die exact honderd jaar geleden voor zichzelf begon: een bedrijf dat nu onder zijn kleinkinderen als ‘vastgoedregisseur’ 133 miljoen euro omzet. De melkboer was Jan Linders, wiens naam dit jaar op 65 gevels van ‘de supermarkt van het zuiden’ staat en dat vorig jaar door de 500 miljoen euro omzet schoot. En de achterkleinkinderen van de Zuid-Hollandse smid Otto Ooms zijn 131 jaar later gerenommeerde trapliftenbouwers en -installateurs.

De Familiebedrijven Award kwam dit jaar in handen van Vebego-CEO Ton Goedmakers, kleinzoon en naamgenoot van de glazenwasser Ton Goedmakers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn eigen bedrijf begon om tewerkstelling in Duitsland te vermijden. ‘Dit is een prijs waar al onze medewerkers trots op mogen zijn,’ zegt hij een dag later tegen EW.

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof reikte de award uit aan nota bene zijn concurrent. ‘Toen ik een kleine dertig jaar geleden mijn eigen glazenwassersbedrijf begon, was Hago, zoals Vebego toen nog heette, echt mijn droom. Daar werkte ik heen.’ Om eraan toe te voegen: ‘Ik ben er nog niet, hoor.’

Kritiek van ondernemers op de politiek

Terwijl hij lovend was over zijn concurrent, had hij voor de Haagse politici minder vriendelijke woorden over. Het kabinet kampt met financiële tegenvallers en de ondernemers dreigen daarvoor de rekening gepresenteerd te krijgen. Net als op Prinsjesdag, toen vrijwel de gehele Kamer zijn miljardenwensen vervulde door de winstbelasting te verhogen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw