Deze producten worden het meest verkocht in de supermarkt

30 mei 2022Leestijd: 1 minuut
Foto: Robin Utrecht/HH/ANP

Alcohol en vlees verkopen het best in de supermarkten, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI. De omzet van alle supermarkten samen bedroeg vorig jaar 45,1 miljard euro: 100 miljoen meer dan in 2020.

In de categorie vlees wordt kip met 980 miljoen euro omzet het best verkocht. Kip­filets, -kluifjes en -stukjes zijn erg populair bij consumenten. In het alcoholische segment leverde bier met 1,4 miljard euro omzet de grootste bijdrage. Daarna volgen wijn en champagne met bijna 800 miljoen euro omzet.

Er wordt niet alleen gedronken, maar ook gerookt. Consumenten kochten voor 2,5 miljard euro aan sigaretten bij de supermarkt. Zelfs iets meer dan het jaar ervoor. Door lockdowns en sluiting van horeca zijn de verkopen van deze producten bij supermarkten toegenomen.

Er wordt gelukkig ook gezond gegeten

Gelukkig werd er niet alleen gedronken en gerookt, maar ook gezond gegeten. Verse groenten staan op de derde plaats met een omzet van 2,7 miljard euro. Onbewerkte groenten, zoals komkommers en broccoli, werden veel verkocht. Daarna volgen voorverpakte gesneden groenten. Ook verkocht de supermarkt veel fruit. Toch haalde deze groep met 2,1 miljard euro ­omzet de topvijf net niet.

Zuivel, zoals melk, desserts, yoghurts en zuiveldranken, staat op de vierde plek. Melk wordt in deze categorie nog steeds met meest verkocht. Daaronder vallen ook plantaardige varianten, zoals soja-, amandel- en havermelk. De consumptie van deze dranken groeit de laatste jaren hard.