Nederland een van de grootste importeurs uit ‘de graanschuur van Europa’

04 april 2022Leestijd: 1 minuut
Graanoogst. Foto: Ukrinform/Shutterstock

Na de EU is China de belangrijkste agrarische handelspartner van Oekraïne geworden. In 2020 ontving China voor 3,1 miljard euro aan agrarische producten vanuit het huidige oorlogsgebied, berekende Wageningen Economic Research. Een enorme stijging ten opzichte van 2018, toen de export naar China nog minder dan 1 miljard euro bedroeg.

Het belangrijkste agrarische export­product is graan, 42 procent van de totale exportwaarde zijn tarwe- en mais-producten. Naar India, de andere grote Aziatische handelspartner, worden bijna alleen maar granen geëxporteerd. De helft van de totale export naar China bestaat uit granen. Daarna gaan vooral dierlijke en plantaardige oliën naar het Oosten.

EU nog wel de grootste importeur van voedsel

De EU is met 5,4 miljard euro nog wel de grootste importeur van voedsel en voedselgerelateerde producten, zoals kunstmest.

Deze westerse landen blijven steun verlenen aan Oekraïne, terwijl China en India afzijdig blijven in het conflict en minder afhankelijk zijn van de Oekraïense import.

Binnen de EU is Nederland de grootste importeur. Het ontvangt voor 1,2 miljard euro aan vooral dierlijke en plantaardige oliën. Daarna volgen producten als granen, zaden en vlees.

Egypte krijgt ongeveer net zoveel voedsel uit Oekraïne. Het is het enige Afrikaanse land dat in de export-top-10 voorkomt. ­Andere Afrikaanse landen kunnen dan wel erg afhankelijk zijn van ‘de graanschuur van Europa’, in de ogen van de Oekraïense boeren zijn het kleinere afzetmarkten.