Premium Lock De tijdelijke woning of ‘flexwoning’ is in opmars

25 januari 2022Leestijd: 7 minuten
Bouwbedrijf Heijmans plaatst twaalf flexwoningen in Nijkerk. Foto: Guido Benschop

De flexwoning is bezig aan een opmars in Nederland. Ook het kabinet ziet heil in huizen die zo van de fabrieksband rollen.

Het kabinet wil jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen of ‘flexwoningen’ bouwen om de woningnood tegen te gaan. Het trekt daar de komende tien jaar 100 miljoen euro voor uit. Deze flexwoningen rollen vaak kant-en-klaar van de fabrieksband en hebben het imago van containerwoning van zich afgeschud: als volwaardige en nette woningen variëren ze in grootte van een klein appartement tot een eengezinswoning.

Flexbouw is snel en goedkoop, en vaak duurzamer dan traditionele bouw. Een voordeel voor gemeenten bij tijdelijke woningbouw is dat eenvoudig van het bestaande bestemmingsplan kan worden afgeweken, zonder dat minimaal een jaar lang allerlei planologische procedures moeten worden doorlopen. Een voordeel voor bouwers is dat ze – afgezien van de veiligheidseisen – op minder belangrijke punten van het bouwbesluit kunnen afwijken. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is er voldoende ruimte voor flexbouw in Nederland. Op meer dan driehonderd plekken wordt er al mee geëxperimenteerd.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Flexwonen is niet nieuw. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kocht het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting achthonderd Oostenrijkse woningen: houten prefab huizen die per trein als een bouwpakket van 17.000 kilo werden geleverd. Als dank stuurde Nederland groenten, zaden en visconserven terug. Voor die tijd waren de huisjes erg innovatief, met dubbel glas en muuriso­latie. De huisjes gingen naar gemeenten die er animo voor hadden – van Emmeloord tot Vlissingen – en werden vaak toegewezen aan ambtenaren, oud-verzetsstrijders en andere prominente inwoners. Enkele honderden woningen zijn nog steeds bewoond, een aantal is inmiddels Rijksmonument.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw