Premium Lock Lokaal gewortelde winkeliers die het oude koesteren

21 december 2021Leestijd: 2 minuten
Foto: Guido Benschop

Borstels van varkenshaar, pijpen, petten, platenspelers en pekelvlees. Het is allemaal nog ‘gewoon’ te koop. EW sprak met twaalf lokaal gewortelde zelfstandige winkeliers die het oude koesteren zonder een museum te zijn.

Het dubbeldikke kerstnummer van EW , vol diepgaande en verrassende interviews, achtergrondverhalen en reconstructies, ligt nu in de winkel!

Via onze webshop is het kerstnummer te bestellen (gratis verzending)

De Nederlandse winkelstraat is de afgelopen decennia onherkenbaar veranderd. Zelfstandige winkeliers maakten plaats voor grote, nieuwe ketens. Supermarkten breidden hun assortiment uit, webwinkels boeken terreinwinst.

Maar toch. Overal in Nederland zijn unieke winkels die dapper standhouden, zonder deel uit te maken van een nationale of zelfs internationale ‘formule’. EW sprak met de uitbaters over hun geheim. Twaalf provincies, twaalf verhalen. De rode draad: dit zijn ondernemers die niet zenuwachtig worden van de concurrentie, maar vasthouden aan wat ze soms al generaties doen. Of het nu gaat om speelgoed, gereedschap, kruiden of petten.

Hun bestaansrecht ontlenen ze aan een trouwe klantenkring, die persoonlijke aandacht en advies waardeert. Ondanks de soms museale uitstraling staat de tijd ook bij deze laatsten der Mohikanen niet stil. Een aantal van hen heeft een webshop of denkt er hardop over na. Het assortiment beweegt mee met de tijdgeest: minder zout in de worst, ­moderne televisies, flosdraad.

Het is geen rijkmakerij, eerder een manier van leven. Ongeschikt voor wie elk gewerkt uur in klinkende munt omgezet wil zien. Maar een uitkomst voor ondernemers die hechten aan hun vrijheid en houden van hun vak, of dat nu gaat om schoenen of tweedehands boeken. Zijn deze winkels er over tien jaar nog? Dat is misschien wel de grootste zorg van de winkeleigenaren. Een opvolger is niet altijd voorhanden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw