Kijk hier de EW Economie-lezing 2021 van Jacco Vonhof terug (video)

06 december 2021Leestijd: 3 minuten
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland houdt EW Economie-lezing 2021 in de Rode Hoed Amsterdam. Foto: Peter Hilz

De voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland Jacco Vonhof heeft maandag 6 december de vierde EW Economie-lezing gehouden. Vonhof sprak de lezing uit in De Rode Hoed in Amsterdam. Via de YouTube-video hieronder is de lezing terug te zien.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In zijn lezing, getiteld ‘De visie van een glazenwasser’, hield hij politiek Den Haag een spiegel voor, maakte hij zijn verlangens kenbaar ten aanzien van het regeerprogramma van het nieuwe kabinet en schetste hij het belang van het bedrijfsleven voor de Nederlandse samenleving.

Vonhof (52) is sinds september 2018 de voorman van het midden- en kleinbedrijf. Tijdens de coronatijd was hij regelmatig te gast in talkshows op televisie om te wijzen op de lastige positie van zijn achterban. Maar ook achter de schermen is hij actief als belangenbehartiger.

Wilt u de lezing De visie van een glazenwasser van Jacco Vonhof in boekvorm bestellen? Dat kan via onze webshop

 

De EW Economie-lezing geldt als tegenhanger van de HJ Schoo-lezing, waarmee de redactie van EW begin september het politieke seizoen opent. In de Economie-lezing geven ondernemers, bestuurders van bedrijven en economen hun visie op ontwikkelingen in de samenleving. De lezing werd eerder gehouden door Ben van Beurden (Shell), Pieter Elbers (KLM) en Frans van Houten (Philips). De uitgebreide en geannoteerde versie van hun lezing is in boekvorm verschenen bij Uitgeverij EW. Ook de lezing van Vonhof komt als boek op de markt (zie kader).

Profiel Jacco Vonhof: ‘Een mooie toekomst in de politiek’

EW-redacteur Liesbeth Wytzes maakte in aanloop naar de Economie-lezing een profiel van Jacco Vonhof. Lees hieronder diverse passages terug:

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Over één ding is bijna iedereen die je spreekt over Jacco Vonhof, sinds 2018 voorzitter van MKB-Nederland, het eens. De eigenaar van schoonmaakbedrijf Novon die dit jaar de EW Economie-lezing houdt, wil graag de baas zijn. Winnen. Ze zien voor hem een mooie toekomst in de politiek, en dan is er eigenlijk maar één geschikte plek voor deze ondernemer: minister-president.

‘Als hij het wil, dan kan hij het,’ zegt zijn vriend ­Gerrit Jansen (56), van Jansen Vastgoed uit Zwolle. ‘En hij zit daar dan niet voor zijn ego.’ Zijn vader Henk Vonhof (78) praat wel met zijn zoon over diens toekomst. ‘Maar daar wil ik niets over zeggen. Hij wil in elk geval niet terug in zijn oude functie als CEO van Novon. En bij MKB-Nederland wil hij hoogstens zes jaar voorzitter zijn.’

(…)

In 2018 werd Vonhof voorzitter van MKB-Nederland. Daar hing wel wat van af: zijn beide voorgangers waren voortijdig gedesillusioneerd afgehaakt. Leendert-Jan Visser, die hem kent sinds hij voorzitter van VNO-NCW Midden Nederland was, vond de benoeming van Vonhof volkomen begrijpelijk. ‘Hij kreeg deze functie omdat hij in de eerste plaats een echte ondernemer is en een bedrijf heeft van een dusdanige omvang dat hij tijd heeft voor dit voorzitterschap. Het is eigenlijk fulltime en je moet altijd beschikbaar zijn.’

Ingrid Thijssen (53), zijn tegenhanger bij VNO-NCW, kende hem niet. ‘We hebben begin 2020 kennisgemaakt en werken sindsdien – natuurlijk ook door dat coronajaar – heel intensief samen. We zitten fysiek ook dicht bij elkaar, in de Malietoren in Den Haag. We zijn een goede tandem en kunnen het samen prima vinden. Het is een ontzettend leuke vent, ongecompliceerd, je kunt met hem lachen, hij heeft het hart op de juiste plaats. Ik hoop dat hij nog een tijd blijft.’

‘MKB-Nederland past echt bij hem,’ zegt Gerrit Jansen. ‘Hij is van mening dat veel dingen anders en beter kunnen.’

Lees hier het volledige portret van Jacco Vonhof: hoe een jongen van de ladder omhoogklomVonhof