Index Premium Corner

Indexbeleggen stuk goedkoper. Maar ‘passieve’ geldstroom blaast wel zeepbellen

12 oktober 2021

Steeds populairder: het volgen van de index. De klant profiteert van de lage tarieven. Maar zonder gevaar is deze vorm van beleggen niet.

Heeft het zin om actief te beleggen, als alle marktinformatie al in de koers verwerkt zit? Is het niet verstandiger om gewoon ‘de markt’ te volgen door geld te stoppen in een brede selectie van aandelen? Dat is nog goedkoper ook. In de ­jaren zeventig verschenen in de Verenigde Staten de eerste beleggingsfondsen voor particulieren die niets anders deden dan het nabootsen van een index, een mandje aandelen waarin de beurswaarde het gewicht van elk bedrijf in de index bepaalt.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Passieve aandelenfondsen voor het eerst groter dan actieve

Het werd het begin van een ware financiële revolutie, die ook de Atlantische Oceaan is overgestoken. In 2018 waren passieve aandelenfondsen op de Amerikaanse markt voor het eerst groter dan actieve fondsen, waarbij beheerders zelf keuzes maken in de hoop het beter te doen dan de index.

Over de opmars van passief beleggen zijn allerlei sommetjes te maken. In de wereld van obligaties gaan de ontwikkelingen wat minder snel. Worden die meegenomen, dan is 40 procent van de Amerikaanse fondsenmarkt passief – het dubbele van het marktaandeel in Europa.

En dan zijn er natuurlijk nog beleggers die helemaal niet in fondsen zitten en zich direct op de beurs begeven. Zo beschouwd is actief nog steeds dominant. Maar de trend is duidelijk. In 1995 was ‘passief’ nog maar goed voor 3 procent van de Amerikaanse fondsenmarkt. De Boston Consulting Group (BCG) verwacht dat in 2025 een kwart van al het geld dat beleggers wereldwijd bij vermogensbeheerders stallen (voor dat jaar geschat op 136.000 miljard dollar), passief wordt beheerd. In 2003 was dat minder dan 9 procent van 32.000 miljard dollar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.