Fabrieken Premium Corner

Lassie, Verkade en cacao: dit is de industrie van de Zaanstreek

12 juli 2021Leestijd: 5 minuten

De Zaanstreek is al honderden jaren een toonaangevend industriegebied. Merken als Lassie en Verkade produceren er nog altijd. ‘We mogen best wat trotser zijn.’ Een overzicht van de belangrijkste industrie langs de Zaan.

Toen tsaar Peter de Grote in 1697 Nederland bezocht, voer hij zonder blikken of blozen Amsterdam voorbij. Hij wilde zo snel mogelijk in Zaandam aankomen. Het was dé plek voor wie schepen wilde leren bouwen.

In de Zaanstreek zeggen ze graag dat ze het oudste industriegebied ter wereld zijn. Door een uitvinding van Cornelis van Uitgeest kon de energie van windmolens worden omgezet in een verticale beweging, ideaal om hout te zagen. Rond de Zaan werd de uitvinding gretig overgenomen. De overstap van handmatig naar industrieel zagen maakte op zijn beurt weer grootschalige scheepsbouw mogelijk. Toen de tsaar langskwam, kon de regio ruim honderd schepen per jaar opleveren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.