Premium Lock Lassie, Verkade en cacao: dit is de industrie van de Zaanstreek

12 juli 2021Leestijd: 5 minuten
Graphic: Kaayman

De Zaanstreek is al honderden jaren een toonaangevend industriegebied. Merken als Lassie en Verkade produceren er nog altijd. ‘We mogen best wat trotser zijn.’ Een overzicht van de belangrijkste industrie langs de Zaan.

Toen tsaar Peter de Grote in 1697 Nederland bezocht, voer hij zonder blikken of blozen Amsterdam voorbij. Hij wilde zo snel mogelijk in Zaandam aankomen. Het was dé plek voor wie schepen wilde leren bouwen.

In de Zaanstreek zeggen ze graag dat ze het oudste industriegebied ter wereld zijn. Door een uitvinding van Cornelis van Uitgeest kon de energie van windmolens worden omgezet in een verticale beweging, ideaal om hout te zagen. Rond de Zaan werd de uitvinding gretig overgenomen. De overstap van handmatig naar industrieel zagen maakte op zijn beurt weer grootschalige scheepsbouw mogelijk. Toen de tsaar langskwam, kon de regio ruim honderd schepen per jaar opleveren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw