Grote woningnood, maar Amsterdam voert bouwstop in

22 maart 2021Leestijd: 3 minuten
Nieuwbouw in Diemen - ANP

De gemeente Amsterdam stopt met het bouwen in de belangrijkste groeigebieden in de stad. De belangrijkste reden hiervoor zijn de bezuinigingen die de stad moet doorvoeren als gevolg van de coronacrisis. Een soortgelijke situatie dreigt ook voor andere gemeenten.

De stop geldt in elk geval voor de rest van 2021, schrijft BNR Nieuwsradio. Naar verluidt wordt een bezuiniging van 30 procent doorgevoerd bij het Amsterdamse Projectmanagementbureau dat de bouwvergunningen afgeeft. Dat betekent dat er dit jaar geen ambtenaren meer beschikbaar zijn om de vergunningen goed te keuren. Projecten die al zijn goedgekeurd, kunnen wel gewoon doorgaan.

Vorig jaar meldde Het Parool al dat de gemeente als gevolg van de coronacrisis zeker 280 miljoen euro misloopt, waardoor nu keuzes moeten worden gemaakt. De bouwstop heeft de meeste gevolgen voor de twee belangrijkste groeigebieden van de stad: Amsterdam-Noord en Zuidoost. Volgens BNR Nieuwsradio zouden meerdere projectontwikkelaars een vergelijkbare brief hebben ontvangen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gemeenteraadslid Hala Naoum Nehme is woest. ‘Geen 1-april grap! Het staat er echt,’ schrijft ze. Volgens Naoum Nehme wordt de ambtelijke capaciteit van de woningbouw in Amsterdam betaald uit grondexploitatie.

‘De stad vraagt hoge grondprijzen, dus je zou denken dat er voldoende ambtelijke capaciteit is.’ Ze hoopt dat het Rijk Amsterdam wil manen om orde op zaken te stellen, of in te grijpen via een Rijksaanwijzing of een inpassingsplan. ‘We modderen al drie jaar aan met deze coalitie,’ zegt ze tegen BNR Nieuwsradio.

Hoogste stijging huizenprijzen in bijna twintig jaar

Onderwijl blijft de prijs van koopwoningen stijgen, wat de bouwstop extra gevoelig maakt. Uit cijfers van het Centraal Planbureau en het Kadaster blijkt dat koophuizen in februari gemiddeld 10,4 procent duurder waren in vergelijking met een jaar eerder. Het gaat om de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar.

HuizenLees ook het coververhaal van EW over het huizentekort: Waar blijven de huizen nou?

De coronacrisis heeft de stijging van huizenprijzen niet geremd. Integendeel, veel mensen hebben afgelopen jaar meer kunnen sparen. Daarbij komt dat starters onder de 35 jaar van 1 januari tot 1 april geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Naast de schaarste op de woningmarkt, speelt ook de lage hypotheekrente een grote rol.

Sinds juni 2013 zitten huizenprijzen in de lift. Vergeleken met toen lagen de prijzen afgelopen maand maar liefst 59 procent hoger. Het is de verwachting dat de prijzen van koopwoningen nog wel even hoog blijven. Door het tekort aan woningen zal de vraag de komende jaren nog blijven groeien, verwachten onderzoekers.

Verboden afspraken tussen makelaars

Trouw meldde dit weekeinde dat de huizengekte vooral in de Randstad verboden afspraken tussen makelaars onderling in de hand werkt. Verkoopmakelaars zouden biedingen van de hoogstbiedende partij soms bewust niet doorgeven om een bevriende makelaar met een lager bod het huis te gunnen. Hiertegenover staat dat de makelaar die ‘wint’ de verkoopmakelaar de volgende keer weer wat gunt.

Uit een rondgang langs 130 makelaars en honderd vastgoedhandelaren in de Randstad blijkt dat ruim 10 procent van de makelaars en een kwart van de vastgoedhandelaren zeggen dat er geregeld verboden afspraken worden gemaakt tussen makelaars over wie een pand mag kopen. Dit is nadelig voor zowel de verkopende als kopende partij.

Het vak van makelaar is sinds 2001 geen beschermd beroep meer. Het systeem van biedingen is ontransparant, omdat alleen makelaars kunnen zien wat er op een huis is geboden. Daardoor is het systeem gevoelig voor misbruik.