Fred Tokkie mag andere woningkeurders niet meer ‘corrupt’ noemen

24 februari 2021Leestijd: 2 minuten
ANP

Volgens klokkenluider Fred Tokkie van keuringsinstantie Premiumkeur zijn de meeste bouwkundige woningkeurders geen knip voor de neus waard. Twee landelijke keurders sleepten Tokkie voor de rechter. Die oordeelt dat Tokkie de woningkeurders niet langer zwart mag maken.

Fred Tokkie (Premiumkeur) waarschuwt de consument in maar liefst 700 filmpjes op YouTube voor de ‘oneerlijke’ praktijken van de landelijke woningkeurders.

Lees ook over dit onderwerp: Ruzie woningkeurders is
voer voor huizenkopers

Zijn belangrijkste punt van kritiek is dat de landelijke woningkeurders geen keuringen uitvoeren op het dak en in de kruipruimtes. Kosten voor herstelwerkzaamheden kunnen dan iets hoger uitvallen dan in eerste instantie beraamd. Daarnaast worden de woningkeurders door Tokkie uitgemaakt voor ‘makelaarsvriendjes’. Hij stelt dat de woningkeurders niet-onafhankelijk zijn, omdat ze door makelaars per opdracht worden betaald en dus baat hebben bij een gunstige keuring.

Fred Tokkie mag niet meer zwartmaken

Perfectkeur en Woningkeur, een zusteronderneming van Perfectkeur, pikten de aantijgingen niet langer en sleepten Fred Tokkie voor de rechter. Op 9 februari was de rechtszaak in de rechtbank Amsterdam. Gisteren volgde de uitspraak.

De voorzieningenrechter oordeelt dat Fred Tokkie vanaf veertien dagen na uitspraak van het vonnis Woningkeur en Perfectkeur niet meer bij naam mag noemen. Fred Tokkie mag Woningkeur en Perfectkeur ook niet langer zwartmaken. Termen als ‘niet-onafhankelijk’, ‘handlangers’, ‘marionetten van makelaars’ en ‘corrupt’ mogen vanaf veertien dagen na uitspraak van de rechter niet meer worden gebruikt. Tokkie zal veel van zijn video’s moeten verwijderen of  aanpassen.

Tokkie: ‘Rechter heeft gelijk’

Hoewel Tokkie nu moet inbinden, is hij tevreden met de uitspraak, want hij mag in zijn ogen nog steeds het probleem benoemen. ‘Ik kan nog steeds zeggen dat bij de meeste keuringen het dak en de kruipruimte niet worden meegenomen.’ De uitspraak betekent wel dat Tokkie in het vervolg op zijn tellen moet passen, maar ook daarin kan hij zich wel vinden. ‘Ik ben misschien te ongenuanceerd geweest in mijn uitspraken. Ik vind dat de rechter ook daarin wel gelijk heeft.’

Ook Gerrit van der Heide, directeur van Perfectkeur, is blij met de uitspraak. ‘Die doet recht aan het idee waarmee we deze rechtszaak zijn begonnen. Je mag het oneens zijn over hoe wij onze keuringen uitvoeren, maar niemand heeft het recht om ons zwart te maken.’