De Kia Niro gaat aan kop

23 november 2020Leestijd: 2 minuten
KIA Niro PHEV. Foto: ANP

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 280.213 nieuwe auto’s verkocht. En dat worden er 350.000 over heel 2020, zo verwacht brancheorganisatie Bovag. Aanzienlijk minder dan 2019 met 446.000 verkochte auto’s. Maar toen had niemand nog gehoord van een coronacrisis.

De Amerikaanse autofabrikant Tesla verschoot al zijn kruit in december 2019. De bijtelling voor de elektrische auto van de zaak verdubbelde in 2020: van 4 procent naar 8 procent. Om die stijging voor te zijn, kozen veel leaserijders op de valreep in 2019 nog gauw voor een elektrische auto. Een op de drie op kenteken gezette auto’s in december was een Model 3 van Tesla, dat met 29.000 stuks de best verkochte auto van heel 2019 was. Dat succes – Volks­wagen verkocht 12.920 Polo’s en eindigde op plaats twee – zal Tesla dit jaar niet herhalen.

Aankopen naar voren gehaald

Dat komt deels door de naar voren gehaalde aankopen van december, maar ook door de concurrentie. Volkswagen begon in september met de levering van de ID.3, het eerste volledig elektrische model van de Duitse autobouwer. In twee maanden heeft het er 3.400 van verkocht, terwijl Tesla over heel 2020 maar 4.650 van al zijn modellen wist te verkopen.

kia niro

De andere concurrent is de Niro van het Zuid-Koreaanse concern Kia. Deze auto is te verkrijgen als volledig elektrisch model of in hybride uitvoering.

De Niro gaat qua verkopen aan kop. Het verschil met andere auto’s (ook met verbrandingsmotor) is heel klein.