Bij deze bedrijven vallen grote ontslagen door coronacrisis

01 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Toestellen van American Airlines bleven in maart aan de grond vanwege het coronavirus. Foto: ANP

Shell, Tata Steel in IJmuiden en bouwbedrijf BAM kondigden woensdag grote reorganisaties aan wegens de coronacrisis. Bij meer bedrijven, in diverse sectoren, gingen in september door de coronacrisis veel banen verloren. Een overzicht.

1.Luchtvaart

Luchtvaartmaatschappijen hebben het zwaar door het stilgevallen vliegverkeer. Economen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) berekenden dat het aantal passagiers- en vrachtvluchten tijdens de lockdown dit voorjaar met driekwart daalde. Sinds de zomer stagneerde het aantal vliegbewegingen op ongeveer 55 procent van het niveau van vorig jaar. Daardoor blijven veel luchtvaartmaatschappijen in de problemen.

Lees ook het omslagverhaal: Kan Nederland zonder KLM?EW cover Kan Nederland zonder KLM editie 38 2020

In de Verenigde Staten ontvingen luchtvaartmaatschappijen ruim
21 miljard euro staatssteun, op voorwaarde dat zij tot eind september geen banen zouden schrappen. Die termijn is voorbij en het is de maatschappijen niet gelukt om met de Amerikaanse overheid tot afspraken te komen over een nieuw steunpakket. Er dreigt een golf aan ontslagen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines maakte dinsdag al bekend 19.000 banen te zullen schrappen. Bij concurrent United Airlines gaan  13.000 banen verdwijnen.

Begin september kondigde de Britse maatschappij Virgin Atlantic aan 1.500 banen te schrappen. Dat is boven op de 3.500 (van de 10.000) werknemers die Virgin Atlantic sinds begin dit jaar al heeft ontslagen.

Volgens Alexandre de Juniac, directeur van de International Air Transport Association (IATA), de organisatie van samenwerkende luchtvaartmaatschappijen, zullen ‘zonder extra hulpmaatregelen van de overheid en zonder een heropening van de grenzen, honderdduizenden banen in de luchtvaart verdwijnen’.

2. Entertainment

In de Amerikaanse pretparken van entertainmentbedrijf Disney verdwijnen 28.000 banen. Dat komt neer op meer dan een kwart van het personeelsbestand. Het gaat voornamelijk om deeltijdmedewerkers. Begin dit jaar sloot Disney in de Verenigde Staten alle parken wegens de uitbraak van het coronavirus. Momenteel kunnen de pretparken door de coronamaatregelen weinig bezoekers ontvangen. Disney is hard getroffen. In augustus meldde het bedrijf over het tweede kwartaal een verlies van bijna 4 miljard euro.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: Kamerleden doen net alsof alle ondernemers multinationals zijnOndernemers

Ook de evenementenbranche is hard geraakt. De Nederlandse organisator van festivals ID&T maakte maandag bekend 40 procent van zijn werknemers te zullen ontslaan. Hoeveel mensen precies thuis komen te zitten, is onduidelijk, maar  geschat wordt dat het om tientallen gaat. ID&T organiseert jaarlijks zo’n 80 festivals en is bekend van grote feesten als Awakenings, Sensation en Mysteryland.

 

3. Olie en industrie

De Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell kondigde woensdag aan wereldwijd 7.000 tot 9.000 banen te schrappen. Dat is 8 tot 10 procent van het personeelsbestand. De ontslagen vallen gespreid over de periode tot en met 2022. Het aantal is inclusief 1.500 werknemers die dit jaar vrijwillig ontslag nemen.

Of er ook banen in Nederland gaan verdwijnen, maakte Shell niet bekend. Shell denkt met de reorganisatie 1,7 tot 2,1 miljard euro te besparen. In juli kondigde Shell een verlies aan van 15,4 miljard euro in het tweede kwartaal als gevolg van de coronacrisis.

De grootste olieraffinaderij van de Verenigde Staten, Marathon Petroleum, moet door de teruggelopen vraag naar olie 12 procent van haar personeel ontslaan, zo maakte het bedrijf woensdag bekend. Het gaat om 2.050 banen.

Woensdag ging de raad van commissarissen van de Duitse bandenfabrikant Continental akkoord met een grote reorganisatie. Komende jaren zullen diverse fabrieken in Duitsland sluiten. Ook in het buitenland worden locaties ‘geoptimaliseerd’. Continental verwacht dat de reorganisatie betrekking zal hebben op 30.000 banen. Niet iedereen verliest zijn baan. Ook zullen mensen worden overgeplaatst naar andere functies.

Lees ook deze blog van Marijn Jongsma: Corona hoeft economie niet blijvend te schaden

Bij staalproducent Tata Steel in IJmuiden verdwijnen aankomend jaar 850 banen, meldde De Telegraaf woensdag op basis van interne bronnen. Het gaat niet om gedwongen ontslagen. Hoewel het nieuws via de media al is uitgelekt, is het bedrijf officieel nog in gesprek met de vakbonden.

4. Detailhandel

Donderdag maakte de Zweedse kledingreus Hennes & Mauritz (H&M) bekend 250 winkels te sluiten. Dat is wereldwijd zo’n 5 procent van het winkelbestand van het kledingbedrijf. Onduidelijk nog is of er zaken in Nederland dichtgaan.

Het bedrijf wil zich richten op online-verkopen. Die zogenoemde ‘e-commerce’ profiteert juist van de impact van het coronavirus. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er twee weken geleden nog altijd meer online-betalingen per week dan in de weken voor de lockdown vanaf 16 maart.