Uitgeven en ombuigen: wat gaat dat de schatkist kosten of opleveren?

29 september 2020Leestijd: 1 minuut
Premier Mark Rutte tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto: ANP

In maart 2021 staan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op de rol. Dat betekent ook dat politieke partijen druk bezig zijn met het leggen van de laatste financiële puzzelstukken van hun verkiezingsprogramma’s.

Om ze daarbij te helpen, heeft het ministerie van Financiën weer een ‘ombuigings- en intensiveringslijst’ opgesteld. Die komt neer op een waslijst met zaken om op te bezuinigen, of juist om extra geld aan uit te geven.

Hoewel afschaffing van het nog op te richten Nationaal Groeifonds ontbreekt op de lijst – wonderbaarlijk, want die levert direct een fraaie ombuiging van 20 miljard euro op – kan toch niet worden beweerd dat de ambtelijke werkgroep die de lijst heeft samengesteld, heilige huisjes ontziet.

De Eerste Kamer afschaffen? Scheelt 13 miljoen euro per jaar. De Koninklijke Marine afzinken? Goed voor 1,5 miljard euro per jaar. Een streep door ontwikkelingshulp? Levert 4,8 miljard euro op. Elk jaar weer. En zo telt de lijst vele mogelijkheden om te bezuinigen. Van het vergroten van schoolklassen tot verlagen van celstraffen.

Uitgeven kan natuurlijk ook

Ook het verhogen van belastingen ontbreekt niet. De hypotheekrenteaftrek afschaffen, levert bijvoorbeeld jaarlijks 4,8 miljard euro op. Door het lage btw-tarief te verhogen van 9 procent naar 12 procent, vloeit er per jaar 3,2 miljard euro extra in de schatkist.

Maar wat kost het nou om iets leuks te doen voor de kiezer, of om ingedeukte overheidsdiensten wat op te lappen?