Vier vragen over de frequentieveiling voor 5G

01 juli 2020Leestijd: 3 minuten
De bekabeling van een zendmast is in Nuenen zwaar beschadigd geraakt door brandstichting. Foto: ANP

Deze week is de frequentieveiling voor 5G-netwerken begonnen. Al voordat de veiling begon, was er gedoe over. Want, mag het goedkope maar omstreden Chinese Huawei nu wel of niet meedoen? Vier vragen en antwoorden over de veiling van het 5G-netwerk.

Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken en is de opvolger van het huidige 4G. 5G moet sneller en betrouwbaarder worden dan 4G, wat betekent dat de verbinding stabieler wordt, er meer data verstuurd kunnen worden en er sneller internet komt. Het 5G-netwerk moet dus meer aankunnen dan het huidige netwerk. En dat is ook nodig, omdat er steeds meer zogeheten slimme apparaten in de huiskamer staan. Apparaten die niet meer aangestuurd hoeven te worden, maar via internet werken. Denk aan slimme energiemeters, beveiligingscamera’s, rookmelders, lampen en deurbellen. Maar ook zelfrijdende auto’s en drones die pakketjes afleveren, maken gebruik van het netwerk.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat wordt er geveild?

Officieel heet het de Multibandveiling. De overheid verdeelt via de veiling de frequentiebandruimte die telefonie- en internetproviders nodig hebben om hun draadloze communicatie aan te bieden. Bij de veiling worden vergunningen voor de frequentiebanden 700 megahertz (MHz), 1.400 MHz en 2.100 MHz verdeeld. Hoe hoger de frequentie, hoe meer gegevens er verzonden kunnen worden. En dat is nodig om het 5G-netwerk uit te rollen.

De Nederlandse staat hoopt minimaal 900 miljoen euro op te halen, zei staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken. De vorige veiling in 2012 voor 4G bracht een recordbedrag op van 3,8 miljard euro.

Wie schrijven zich in op de frequentieveiling?

In elk geval de Nederlandse telecomproviders T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN. Het kabinet probeert het netwerk te beschermen tegen buitenlandse inmenging – lees: het Chinese Huawei. In december kwam het kabinet met een algemene maatregel van bestuur waarin staat dat voor de ‘meest gevoelige onderdelen van het netwerk’ uitsluitend gebruik mag worden gemaakt van ‘vertrouwde leveranciers’, in het belang van ‘de nationale veiligheid’. Huawei wordt niet bij naam genoemd, maar zal bij het kabinet niet meteen het label ‘vertrouwde leverancier’ hebben. Welke onderdelen gevoelig zijn, dat is staatsgeheim.
De precieze uitwerking volgt ook nog, in een ministeriële regeling. T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN zijn van de huidige contouren wel op de hoogte gesteld, zegt Ferd Grapperhaus (CDA), minister van Justitie en Veiligheid. Dat moet ook wel, want de techniek van Huawei wordt al gebruikt. T-Mobile gebruikt het in het kernnetwerk en voor de bouw voor zijn radionetwerk. Voor dat laatste gebruikt ook KPN Huawei-techniek.

Wat zijn de bezwaren tegen Huawei?

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor mogelijke spionage in de telecomsector. De angst is dat de Chinese regering kan spioneren via Huawei. Het kan zo vertrouwelijke bedrijfs- en overheidsinformatie, persoonsgegevens en andere gevoelige informatie inzien en daarmee is  de nationale veiligheid van Nederland in het geding. Inlichtingenbronnen zeiden vorig jaar tegen de Volkskrant dat Huawei een verborgen achterdeur heeft die toegang geeft tot klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders (T-Mobile, KPN of VodafoneZiggo). Huawei ontkent alle aantijgingen en heeft veiligheidsexperts uitgenodigd om zijn broncode te controleren. Britse en Duitse overheidsdiensten hebben dat inmiddels gedaan – en geen alarm geslagen. Nederland houdt de boot af.

De Verenigde Staten, gevolgd door Japan, Nieuw-Zeeland en Australië, hebben inmiddels besloten dat Huawei moet worden geweerd uit hun 5G-netwerken, uit angst voor spionage. Ook de Amerikaanse ambassadeur, Pete Hoekstra, waarschuwt Nederland voor Huawei, omdat ‘Chinese bedrijven onder controle en onwettige dwang vallen van de Chinese veiligheids- en inlichtingendiensten’.

Nederland richtte een zogenoemde Taskforce op, onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die onderzocht of telecomaanbieders voldoende veiligheidsmaatregelen nemen, ‘gelet op het actuele dreigingsbeeld’. De conclusie was dat er aanvullende maatregelen nodig zijn. En dus kwam het kabinet met de algemene maatregel van bestuur dat de gevoelige onderdelen alleen mogen worden geleverd door vertrouwde leveranciers.

Huawei maakt daarom geen kans meer op de ‘vitale delen’. Het kabinet vindt bedrijven die nauwe banden hebben met de staat of onder invloed staan van een staat, niet betrouwbaar. En dat is precies waar Huawei van wordt verdacht. Huawei zei in een eerder interview met NRC dat het onterecht wordt neergezet als een risicovolle leverancier en ‘dringt bij de Nederlandse overheid aan op een eerlijke, op feiten gebaseerde veiligheidsaanpak’.