Premium Lock Hogere rente, lastige vragen: hypotheek aanvragen wordt moeilijker

18 mei 2020Leestijd: 4 minuten
Passanten bekijken het woningaanbod. Foto: ANP

De coronacrisis maakt banken nerveus. Stukje bij beetje krijgen klanten te maken met strengere hypotheekregels.

In april kregen banken en andere geldverstrekkers 60.000 hypotheekaanvragen te verwerken. Het dubbele van het aantal dat ze de voorgaande vier jaren in dezelfde maand binnenkregen. Dat blijkt uit cijfers in het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een systeem waarmee de meeste geldverstrekkers werken.

hypotheek

Die stijging is deels te verklaren uit het grote aantal oversluiters: huiseigenaren die hun hypotheeklening vervangen door een nieuwe. En half maart ging de rente opeens omhoog. ‘Voor velen het moment om nog snel over te stappen naar een hypotheek met een lagere rente,’ zegt directeur Michiel Meijer (48) van de Van Bruggen Adviesgroep. De stijging lijkt nu weer af te vlakken.

Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stabiliseert de rente. Bij deze hypotheken krijgen de geldverstrekkers de garantie dat de hypotheek wordt terugbetaald. Maar bij hypotheken zonder die garantie stijgen de rentes wel langzaam door.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw