Huizenmarkt Premium Corner

Hogere rente, lastige vragen: hypotheek aanvragen wordt moeilijker

18 mei 2020

De coronacrisis maakt banken nerveus. Stukje bij beetje krijgen klanten te maken met strengere hypotheekregels.

In april kregen banken en andere geldverstrekkers 60.000 hypotheekaanvragen te verwerken. Het dubbele van het aantal dat ze de voorgaande vier jaren in dezelfde maand binnenkregen. Dat blijkt uit cijfers in het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een systeem waarmee de meeste geldverstrekkers werken.

hypotheek

Die stijging is deels te verklaren uit het grote aantal oversluiters: huiseigenaren die hun hypotheeklening vervangen door een nieuwe. En half maart ging de rente opeens omhoog. ‘Voor velen het moment om nog snel over te stappen naar een hypotheek met een lagere rente,’ zegt directeur Michiel Meijer (48) van de Van Bruggen Adviesgroep. De stijging lijkt nu weer af te vlakken.

Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stabiliseert de rente. Bij deze hypotheken krijgen de geldverstrekkers de garantie dat de hypotheek wordt terugbetaald. Maar bij hypotheken zonder die garantie stijgen de rentes wel langzaam door.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.