Dit zijn de grootste familiebedrijven van Nederland

16 april 2020Leestijd: 2 minuten
Illustratie: Carolyn Ridsdale

Familiebedrijven vormen een belangrijk onderdeel van de economie. Hoe zij de coronacrisis doorstaan, is dus van groot belang. Zes ondernemers uit de nieuwste Top 100 grootste Familiebedrijven vertellen deze week in Elsevier Weekblad hoe zij met de crisis omgaan.

Voor familiebedrijven is het haast per definitie niet de eerste crisis die zij meemaken. Het bedrijf zit minstens twee generaties in de familie. Enkele van de grootste familiebedrijven zijn al in de negentiende eeuw opgericht. Zij maakten twee wereldoorlogen mee, de depressie van de jaren dertig, de oliecrisis uit de jaren zeventig en de kredietcrisis van 2008. En ze overleefden ze allemaal.

Boegbeeld familiebedrijven

Toch is deze crisis ‘wel echt de ”nummer een” die ik heb meegemaakt,’ zegt John Fentener van Vlissingen (81), boegbeeld van de familiebedrijven in Nederland. Hij richtte in 1975 reisconcern BCD Group op en is telg van de SHV-familie (zie de grootste familiebedrijven hieronder).

BCD zit als zakenreisbureau in de hoek waar de klappen vallen. Dat is anders voor supermarktketen Jumbo. ‘We gingen uit het niets van een normale situatie naar enorme verkopen,’ zegt Colette Cloosterman (53), commercieel directeur van het familiebedrijf en zus van topman Frits van Eerd.

Snelle groeier: Van Mossel

Een opvallende stijger in de Top 100 grootste Familiebedrijven is autodealer Van Mossel, dat de omzet met 50 procent zag stijgen. Met 2,3 miljard euro omzet bezet het bedrijf nu de twaalfde plaats in de lijst. De kaspositie van Van Mossel is goed op orde, benadrukt de directeur en eigenaar Eric Berkhof (56). ‘Als er iets geks gebeurt, dan moet je daar tegen kunnen. Op tv zie ik bedrijven die na een dag corona al werknemers ontslaan. Dan vaar je toch al een tijdje op het randje.’

‘Nu het crisis is, kun je als bedrijf laten zien wat je echt waard bent voor je klanten,’ zegt Frans Brouwer (49). Hij is vierde generatie directeur van Brouwer Groothandelsgroep, nieuwkomer in de lijst op plaats 94. ‘Een klant die in moeilijkheden verkeert, kan bij ons toch nog een bestelling plaatsen, zodat wij hem kunnen helpen om te overleven.’

De vijf grootste familiebedrijven van Nederland zijn:

  • Heineken (families Heineken en Hoyer). Bierbrouwer. Omzet: 28,4 miljard euro
  • SHV (familie Fentener van Vlissingen). Conglomeraat. Omzet: 19,2 miljard euro
  • BCD Group (familie Fentener van Vlissingen). Zakenreisbureau. Omzet: 17,1 miljard euro
  • Pon Holding (familie Pon. Autodealer. Omzet: 7,5 miljard euro
  • Jumbo (familie Van Eerd). Supermarkten. Omzet: 6,9 miljard euro

De hele Top 100 met grootste familiebedrijven van Nederland is hier te vinden.