Premium Lock Het CPB kiest opnieuw voor een topambtenaar

24 februari 2020Leestijd: 2 minuten
Pieter Hasekamp (54). Foto: Algemene Bestuursdienst

Met de benoeming van Pieter Hasekamp wordt op 1 maart opnieuw een topambtenaar directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Is dat wel verstandig bij zo’n onafhankelijk instituut dat de overheidsfinanciën doorrekent?

Het CPB benadrukt dat Hasekamp, nu nog topambtenaar bij het ministerie van Financiën, een gepromoveerd econoom is. Daarmee lijkt het Planbureau gezeur te willen voorkomen. Na de benoeming van Laura van Geest in 2013, die destijds ook van Financiën kwam, ontstond namelijk een storm van kritiek, omdat zij ‘slechts’ doctorandus was. Een niet-wetenschapper aan het hoofd van het CPB, dat kon echt niet, vond een groot aantal prominente economen. Zij waren even vergeten dat ook Gerrit Zalm – daarvoor topambtenaar bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken – zonder doctors­titel het CPB mocht leiden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw