Man van de week Premium Corner

Het CPB kiest opnieuw voor een topambtenaar

24 februari 2020

Met de benoeming van Pieter Hasekamp wordt op 1 maart opnieuw een topambtenaar directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Is dat wel verstandig bij zo’n onafhankelijk instituut dat de overheidsfinanciën doorrekent?

Het CPB benadrukt dat Hasekamp, nu nog topambtenaar bij het ministerie van Financiën, een gepromoveerd econoom is. Daarmee lijkt het Planbureau gezeur te willen voorkomen. Na de benoeming van Laura van Geest in 2013, die destijds ook van Financiën kwam, ontstond namelijk een storm van kritiek, omdat zij ‘slechts’ doctorandus was. Een niet-wetenschapper aan het hoofd van het CPB, dat kon echt niet, vond een groot aantal prominente economen. Zij waren even vergeten dat ook Gerrit Zalm – daarvoor topambtenaar bij de ministeries van Financiën en Economische Zaken – zonder doctors­titel het CPB mocht leiden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.