Duitse debutant Flatex voordeligst voor particuliere belegger

27 november 2019Leestijd: 2 minuten
Effectenbeurs Amsterdam. Foto: ANP.

Wie tegen de laagste kosten zelf wil beleggen, kan het beste terecht bij de Duitse nieuwkomer Flatex. Dat blijkt uit het tiende brokeronderzoek van Beleggers Belangen. Worden handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service meegewogen dan moet de debutant Lynx, TradersOnly en DeGiro voor zich dulden.

Flatex maakte afgelopen zomer zijn debuut op de Nederlandse markt voor particuliere beleggers. Beleggers Belangen rekende de kosten door voor een fictieve portefeuille met alleen Nederlandse aandelen, en een portefeuille waarin ook Amerikaanse, Franse en Duitse aandelen zitten. Daarbij gaat het om de tarieven bij de aankoop van aandelen (transactiekosten), kosten voor de verwerking van dividenduitkeringen en servicekosten (een vast bedrag of percentage van de portefeuille). Voor zowel het binnenlandse als het internationale mandje brengt de Duitse broker nul euro in rekening.

‘Afwachten of andere brokers nieuwkomer Flatex gaan volgen’

Lees ook over particuliere beleggers:

Een rendement van 5,33%. Is dat haalbaar?

‘Met nieuwkomer Flatex lijkt de race to the bottom te zijn ingezet,’ concludeert Beleggers Belangen. ‘Het is nu afwachten wanneer andere banken of brokers in Nederland gaan volgen.’

Flatex is natuurlijk geen filantropische instelling: het verdienmodel is anders. Als Duitse broker hoeft het zich niet te houden aan het provvisieverbod voor in Nederland gevestigde partijen. Anders gezegd, het krijgt commissie van aanbieders van financiële producten – zoals beleggingsfondsen – die ook via Flatex kunnen worden aangekocht.

Belangrijker nog is dat Flatex transacties doorverkoopt aan de alternatieve beurs Tradegate in plaats van deze uit te laten voeren op de hoofdbeurs waar een aandeel wordt verhandeld (zoals Euronext Amsterdam). Bij elke aandelentransactie is er een verschil tussen aan- en verkoopprijs en dat verschil zou volgens Beleggers Belangen bij Flatex wel eens hoger kunnen uitvallen dan bij banken en brokers die wel transactiekosten in rekening brengen.

DeGiro de goedkoopste van partijen met traditioneel verdienmodel

Lees dit coververhaal terug: Beleggen voor een betere wereldCover Elsevier weekblad editie 38 2019

Van de partijen met een traditioneel verdienmodel is DeGiro de goedkoopste, zo concludeert Beleggers Belangen, gevolgd door Lynx en TradersOnly (dat eerder dit jaar door Lynx werd overgenomen). Opvallend is dat de grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank minder in rekening brengen dan Binck en Saxo Bank (inmiddels eigenaar van Binck). Het was juist Binck dat vijftien jaar geleden als nieuwe prijsbreker de bestaande spelers dwong hun tot dan toe hoge tarieven te verlagen.

Voor de eindklassering telt Beleggers Belangen de transactiekosten voor 50 procent mee. Handelsmogelijkheden en gebruiksgemak/service tellen beide voor 25 procent. In beide categorieën komen Lynx en TradersOnly volgens het beleggerstijdschrift het best uit de bus; gevolgd door Saxo Bank. Flatex scoort op deze punten beduidend lager. In het eindklassement krijgt bovengenoemd tweetal een gedeelde eerste plaats, gevolgd door DeGiro, Flatex en ING. Binckbank en Saxo Bank eindigen op plaats 6 en 7, Rabobank en ABN Amro zijn de hekkensluiters.

Klik hier om het Brokeronderzoek kosteloos aan te vragen