‘Nederland moet 25 procent heffen op iPhones’

03 oktober 2019Leestijd: 2 minuten
Bron: Unsplash

De Verenigde Staten voeren importheffingen van 25 procent op een reeks Europese goederen in. Het gaat onder meer om Nederlandse kaas, varkensvlees en boter, blijkt uit een lijst die de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer woensdagavond publiceerde.

Bekijk de volledige lijst hier. Ook mosselen en peren uit Nederland en andere EU-landen worden getroffen door de importheffingen. De heffingen gaan op 18 oktober in.

Donderdagochtend werd de lijst aangepast. Edammer en Goudse kaas zijn uitgezonderd en staan niet meer op de lijst. Eerdere was dit wel het geval. Kazen zoals Italiaanse Pecorino en Britse Cheddar staan nog wel op de lijst. Volgens de NOS gaat er jaarlijks naar schatting voor 60 miljoen euro aan Nederlandse kaas naar de Verenigde Staten, vooral Gouda en Edam.

Naast de Nederlandse producten voert Amerika ook heffingen van 25 procent in op onder meer Franse wijn, Spaanse olijfolie en Schotse whisky.

‘WTO wil dat ik tevreden ben’

Woensdag kregen de Verenigde Staten toestemming van handelsorganisatie WTO om importheffingen in te stellen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen. De WTO concludeerde dat dit een geëigende reactie is op de illegale subsidie die de Europese Unie heeft verleend aan vliegtuigbouwer Airbus.

‘We hebben veel overwinningen bij de WTO sinds ik president ben,’ zei Trump woensdag bij een persconferentie. ‘Die overwinningen zijn nu omdat ze denken dat ik de WTO niet leuk vind en zij er zeker van willen zijn dat ik tevreden ben. Al die landen hebben de Verenigde Staten jarenlang afgezet. Ze weten dat ik dat weet en we hebben veel overwinningen gehad. Dit was een overwinning van 7 miljard. Niet slecht.’

EU dreigt met tegenmaatregelen

De Europese Unie dreigt met tegenmaatregelen. Begin volgend jaar doet de WTO uitspraak in de zaak over Amerikaanse steun aan vliegtuigbouwer Boeing. Als die uitspraak positief uitvalt voor de Europese Unie, mag zij – net als bij de Airbus-zaak – tegenmaatregelen nemen.

Wat vindt u? Moet het kabinet laten zien dat het niet zomaar over zich heen laat lopen? Of kan Nederland Trump beter te vriend houden? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.