Man van de week Premium Corner

Ierse econoom als schaduw van ECB-president Lagarde

21 oktober 2019

De Ier Philip Lane (50) zit sinds juni in het bestuur van de Europese Centrale Bank. Analisten dichten de nieuwe hoofdeconoom van de ECB een grote rol toe. Waarom?

Eind deze maand draagt ECB-president Mario Draghi na acht jaar het stokje over aan Christine Lagarde. Deze voormalige minister van Financiën van Frankrijk en oud-directeur van het Internationaal Monetair Fonds is een bestuurlijk zwaargewicht, maar de jurist heeft geen ervaring op het ­gebied van monetair beleid. Lane heeft die juist in ruime mate. De Harvard-econoom was tussen 2015 en 2019 de hoogste baas van de Ierse centrale bank en was in die rol dus al aan boord bij de ECB. Sinds afgelopen zomer is hij als hoofdeconoom een van de vaste bestuursleden. Naast de president (straks Lagarde) zijn dat er nog vier. Lane steekt er qua kennis en ervaring bovenuit, en daarom verwachten analisten dat de Ier steun en toeverlaat van Lagarde wordt. Volgens persbureau Bloomberg kan Lane wel eens uitgroeien tot de meest invloedrijke chefeconoom van de ECB sinds de Duitser Otmar Issing, die deze functie als eerste vervulde.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.