Woonboerderij in historisch stadje

26 augustus 2019Leestijd: 2 minuten
Gregor en Ria Janzing voor hun zestiende-eeuwse rijksmonument. Foto: Flip Franssen

Wie via het kronkelstraatje het Gelderse Batenburg in rijdt, heeft het gevoel de Middeleeuwen binnen te stappen. Batenburg was een belangrijke vesting aan de Maas met stadsrechten, een eigen munt en kasteel.

Het kasteel is nu een ruï­ne, maar het toenmalige gerechtsgebouw, nu woonhuis, staat er nog. Gregor (68) en Ria (67) Janzing betrokken dit zestiende-eeuwse rijksmonument in 2004. ‘Ik wilde eigenlijk in de stad blijven,’ zegt Ria. Batenburg is op papier een stad, maar valt met zijn zevenhonderd inwoners tegenwoordig toch meer in de categorie dorp.

‘Maar toen ik voor het eerst binnenstapte, kreeg ik direct het gevoel: hier wil ik wonen en zette ik alle bezwaren tegen het wonen in een dorp overboord,’ aldus Ria. ‘Bovendien zit je zo in Nijmegen, Utrecht en ’s-Hertogenbosch.’

Foto: Flip Franssen

‘We zullen deze plek enorm missen’

Het huis is twee-in-één. De voorgevel ademt de statigheid van het gerechtsgebouw met wit stucwerk en zwarte muurankers en luiken. De achterkant is landelijk. De later aangebouwde boerenschuur is omgetoverd tot prachtige woonboerderij. De twee delen worden één door een gloednieuwe rieten kap.

De woonkamer met aangrenzende keuken in het boerderijdeel is een heerlijk grote ruimte met estriken plavuizen en houten spanten, afkomstig uit het kasteel. De tuin heeft diverse zithoeken, waarvan één overdekt, een appelboomgaard en twee garages met oprit.


Adres: Kerkstraat 11
Plaats: Batenburg
Provincie: Gelderland
Woonoppervlakte: 303 m2
Prijs: 879.000 euro

Voor in het huis bevinden zich beneden drie kamers en een badkamer, en boven nog eens vier kamers en een badkamer. Het huis is geschikt voor een groot gezin. Door de nu ongebruikte zolder te verbouwen, is nog meer ruimte te creëren. Enkele ruimtes, waaronder de badkamers, zijn aan vernieuwing toe.

Het gepensioneerde echtpaar vertrekt naar Spanje. ‘We zullen deze plek enorm missen.’