Premium Lock Betaalt u de rekening voor Dijsselbloems daadkracht?

06 augustus 2018Leestijd: 7 minuten

Vijf jaar na de nationalisatie van SNS Reaal laait de kritiek weer op. Is de belastingbetaler duurder uit omdat de minister van Financiën een ‘superieur’ bod geen kans gaf? En gaat de nationalisatie de schatkist nóg een keer honderden miljoenen euro’s kosten?

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was in januari 2013 nog maar net voorzitter van de Eurogroep, toen er al twee problemen op zijn bordje lagen: het bankensysteem in Cyprus stond op instorten en in eigen land zag de minister van Financiën SNS Reaal langzaam ten onder gaan.

De Utrechtse bank-verzekeraar had grote verliezen geleden op vastgoed­leningen. Spaarders werden ongerust en de beurskoers kelderde. Grofweg waren er voor beide kwesties twee oplossingen: over­heden konden wéér belastinggeld in banken stoppen, net zoals in de kredietcrisis van 2008, of schuldeisers konden ‘bloeden’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw