Vrijhandel Premium Corner

Middenklasse is moe van mondialisering

26 maart 2018

Trumps protectionisme komt niet uit de lucht vallen. Extra welvaart die internationale vrijhandel oplevert, is ongelijk verdeeld, zegt het IMF.

Mondialisering ligt onder vuur. Niet alleen bij radicaal-linkse actievoerders, ook bij arbeiders en de middenklasse in westerse democratieën. Zij maken zich door de toegenomen internationale concurrentie zorgen over hun baan en plaatsen vraagtekens bij de veronderstelde extra welvaart die mondialisering (ook wel: globalisering) hun oplevert.

Als de fabriek waar je werkt door goedkope Chinese import op de fles gaat, dan is mondialisering – alle mooie economische theorieën ten spijt – een gesel.

Dat onbehagen manifesteert zich steeds nadrukkelijker in de politiek. Donald Trump – met zijn America First-campagne, zijn afkeer van handelsverdragen en zijn tolmuren om de eigen industrie te beschermen – was zonder dat sentiment vermoedelijk nooit president geworden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.