Tweede Kamer wil ‘kloonpolis’ afschaffen

13 december 2017Leestijd: 2 minuten

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van ‘kloonpolissen’ die zorgverzekeraars aanbieden. Deze polissen zijn vrijwel identiek en zo raken consumenten de weg kwijt tijdens hun keuze voor een zorgverzekering.

Een motie van het CDA krijgt steun van een meerderheid van de Tweede Kamer, zo bleek dinsdagavond uit het debat over de ministeriële begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit meldt NRC Handelsblad.

De kloonpolis – die soms alleen in naam en prijs verschilt van een andere polis – is een van de redenen dat te weinig mensen overstappen van zorgverzekeraar en het systeem van concurrentie in de zorgverzekeringswereld niet goed werkt. Vorig jaar stapte nog geen zeven procent van de verzekerden over van verzekeraar, becijferde de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wie overstapte, bespaarde 67 euro

Een voorbeeld van een kloonpolis is de Menzis Basis Vrij van zorgverzekeraar PMA. Deze polis is volledig gelijk aan de Basis Vrij polis van Menzis zelf, alleen ruim elf euro per maand goedkoper. Een ander voorbeeld van een kloonpolis is de Basis Zeker van zorgverzekeraar Studenten Goed Verzekerd die gelijk is aan de polis met dezelfde naam van Zilveren Kruis.

Met de Elsevier Weekblad Zorgverzekeringvergelijker kunt u gemakkelijk alle (kloon)polissen op prijs vergelijken en zien hoeveel keuzevrijheid van zorgverleners u heeft.

Wie afgelopen jaar overstapte, bespaarde gemiddeld 67 euro. Als u wilt overstappen, hebt u tot 31 december de tijd om uw zorgverzekering op te zeggen. U hoeft niet voor nieuwjaarsdag al een nieuwe verzekering te kiezen. Daarvoor hebt u tot 31 januari.