Consumenten hebben te dure zorgverzekering

01 december 2017Leestijd: 2 minuten

Drie op de vier Nederlanders kunnen besparen door over te stappen op een andere zorgverzekering met vrijwel dezelfde voorwaarden en een lagere prijs. Gemiddeld kan er 100 euro per jaar worden bespaard op de basisverzekering.

Dat stellen toezichthouders Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit op basis van eigen onderzoek. Elk jaar is het mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. In de praktijk doet zo’n zes procent van de Nederlanders dit.

Dit komt deels omdat het lastig is zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Met de Elsevier Weekblad Zorgverzekeringvergelijker kunt u gemakkelijk op prijs vergelijken en zien hoeveel keuzevrijheid van zorgverleners u heeft.

Als u wilt overstappen, heeft u tot 31 december de tijd om uw zorgverzekering op te zeggen. U hoeft niet voor nieuwjaarsdag al een nieuwe verzekering te kiezen. Daarvoor hebt u tot 31 januari.

Volledige, ruime of selectieve keuzevrijheid van zorgverleners

Wilt u overstappen, beslis dan eerst hoeveel keuzevrijheid u wilt hebben. Er zijn grofweg drie soorten polissen. Wie altijd zelf wil ­bepalen naar welk ziekenhuis hij gaat, kan terecht bij een restitutieverzekering. U kiest de zorgverlener en de verzekeraar ‘restitueert’ de kosten aan u (categorie ‘vrij’ in de Zorgverzekeringvergelijker).

Bij een naturapolis krijgt u zorg in ­natura: wel zorg, geen rekening. De verzekeraar sluit contracten met de zorgverleners waar u terecht kunt. Vaak sluiten zij met vrijwel alle ziekenhuizen en zorgaanbieders een contract, zodat u alsnog veel keuzevrijheid hebt (zie ‘ruim’ in de Zorgverzekeringvergelijker).

Het kan zijn dat de verzekeraar wil dat u uw ­medicijnen haalt bij een bepaalde apothekersketen, of dat hij een zorgverlener ­uitsluit omdat de kwaliteit niet goed genoeg is of de prijs onnodig hoog. Gaat u toch naar zo’n zorgaanbieder, dan krijgt u slechts een deel van de kosten vergoed (vaak zo’n 70 tot 75 procent).

Zijn er veel beperkingen – er zijn bijvoorbeeld maar een paar zieken­huizen gecontracteerd – dan betreft het een budgetpolis (zie ‘selectief’ in de Zorgverzekeringvergelijker).

Een hoog eigen risico bespaart u premie

Een andere manier om te besparen, zonder keuzevrijheid in te leveren, is het eigen risico verhogen. Het eigen risico is 385 euro per jaar. Wie denkt weinig zorg te gebruiken en genoeg financiële reserve heeft voor het geval er toch zorg nodig is, kan dit verhogen tot maximaal 885 euro. Let op bij welke verzekeraar u dit doet. Bij ONVZ en Zorg en ­Zekerheid krijgt u 300 euro premiekorting, bij Promovendum en Ditzo 180 euro.